Cuponarii îşi pot vinde acţiunile fără extras de cont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă prezentarea extrasului de cont nu mai este obligatorie, pentru a fi acoperiţi, brokerii vor continua să solicite acest document

sunt menţionate acţiunile deţinute de o persoană) la vânzarea titlurilor dobândite prin Programul de Privatizare în Masă sau a acţiunilor care se tranzacţionează pentru prima dată (n. red.: presupun transferul din registrul acţionarilor în contul de tranzacţionare al investitorului).
Deşi, pentru brokeri, acest lucru înseamnă uşurarea activităţii, ei spun că vor solicita în continuare extrasul de cont.
Celebrele cozi de la sediile Regisco (actualul Depozitar Central) pentru obţinerea extrasului de cont necesar la vânzarea acţiunilor alocate în cadrul Programului de Privatizare în Masă (PPM) sau a titlurilor care se vând pentru prima oară (de exemplu acţiunile obţinute din majorări de capital social) ar putea lua sfârşit. Şi asta întrucât norma Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) care prevedea această obligaţie a fost abrogată odată cu autorizarea Depozitarului Central, la jumătatea lunii decembrie 2006. "Asociaţia Brokerilor a trimis o adresă către CNVM prin care solicită lămuriri în acest sens, pentru a-i putea informa şi pe investitori. Normele în vigoare precizează că Depozitarului Central îi revine sarcina să stabilească reguli privind eliberarea extrasului de cont, astfel că probabil lucrurile nu vor rămâne în forma actuală", a declarat, pentru Adevărul, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor. Reprezentanţii CNVM au precizat că prevederi legate de eliberarea extraselor de cont (inclusiv procedura de eliberare) sunt stabilite în Codul Depozitarului Central. Reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor atrag însă atenţia că nu este reluată obligativitatea prezentării acestui document la vânzarea acţiunilor.
Brokerii preferă să meargă după regulile vechi
Deşi eliminarea extrasului de cont uşurează munca brokerilor, aceştia nu se arată dispuşi să renunţe la solicitarea documentului. Aceasta întrucât nu ar fi pentru prima dată când Autoritatea pieţei de capital revine asupra unor decizii. Şi cu atât mai mult este de aşteptat o "corectare" a situaţiei existente, având în vedere că CNVM a fost foarte restrictivă în ceea ce priveşte siguranţa tranzacţiilor. În plus, prezentarea extrasului de cont reprezintă garanţia că vânzătorul deţine titlurile respective şi, totodată, este un mijloc de protecţie a cumpărătorilor. "Soluţia ideală este ca extrasele de cont să poată fi obţinute de la Depozitarul Central de către casele de brokeraj, în sistem electronic. De altfel, se fac demersuri în acest sens, însă, primul pas presupune existenţa unor reglementări clare ", afirmă Dan Paul.
Unii brokeri sunt însă conservatori. Ei cred că cea mai bună variantă rămâne în continuare extrasul de cont pe hârtie, întrucât acesta are valoare juridică şi îi scuteşte de "dureri de cap". Pentru investitori însă lucrurile stau invers. Căci ei trebuie să aştepte ore întregi în faţa sediului Depozitarului (fostul Regisco), până le vine rândul să "cumpere" extrasul.
Oricum, interesul comun al actorilor piţei de capital şi al jucătorilor la bursă este ca operaţiunile de pe piaţa de capital să fie sigure, iar efectuarea lor să fie cât mai facilă. Astfel că prezentarea extrasului de cont va fi în continuare obligatorie, dar acesta va putea fi obţinut mult mai uşor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite