Cum vrea să şteargă Guvernul datoriile CFR de peste un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să şteargă datorii pe care le are CFR la bugetul de stat, în valoare totală de peste un miliard de euro (4,5 miliarde de lei) prin conversia în acţiuni a creanţelor, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Transporturilor.

Ştergerea datoriilor va fi efectuată prin derogare de la legislaţia actuală care reglementează datoria publică, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă.

La 31 decembrie 2011, societatea prelimina datorii către bugete, AVAS şi Fondul de risc de 4,5 miliarde lei, rezultate prin cumularea datoriilor CFR SA şi ale filialelor absorbite prin fuziune.

Pierderile şi datoriile CFR au crescut constant în ultimii ani, de la un miliard lei în 2007 la 1,6 miliarde lei în 2008, la 2,98 miliarde lei în 2009 şi la 4,48 miliarde lei în 2010.

La 31 decembrie 2010, CFR SA a înregistrat o pierdere cumulată pentru perioada 2001-2010 de 5,2 miliarde lei.

Proiectul de ordonanţă mai prevede că, începând cu 31 decembrie 2011, pentru obligaţiile principale datorate de CFR SA şi care fac obiectul conversiei în acţiuni nu se mai calculează şi nu se datorează obligaţii accesorii.

"Administratorii companiei vor convoca adunarea generală extraordinară a acţionarilor pentru a decide cu privire la majorarea capitalului social şi la emisiunea de acţiuni, în scopul conversiei în acţiuni a creanţelor fiscale", se arată în document. Acordul adunării reprezintă condiţia pentru realizarea conversiei.

Operaţiunea este justificată de către ministerul iniţiator prin necesitatea de a realiza "echilibrarea economico-fiananciară a societăţii" şi achitarea arieratelor, pentru depăşirea dificultăţilor generate de lipsa temporară a disponibilităţilor băneşti şi evitarea acumulării unor noi datorii.

În opinia ministerului, neadoptarea acestei măsuri în regim de urgenţă ar împiedica îndeplinirea obiectivelor stabilite cu Fondul Monetar Internaţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite