Cum vor plăti firmele mici TVA la încasare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile care au cifre de afaceri de cel mult 500.000 de euro (2,25 milioane de lei) trebuie să se înscrie la Fisc până la 25 octombrie pentru a beneficia de plata la încasare a taxei pe valoarea adaugată.

Dacă aveţi o firmă de dimensiuni mai mici, care realizează cifre de afaceri sub 500.000 de euro anual, veţi putea plăti taxa pe valoarea adăugată (TVA) în momentul încasării banilor trecuţi pe facturi (nu la emiterea facturii, ca în prezent), şi asta se va întâmpla de la 1 ianuarie 2013. Pentru a beneficia de această facilitate va trebui să mergeţi luna viitoare la Fisc cu dovada că în perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 aţi avut o cifră de afaceri de până la 2,25 milioane de lei şi că, desigur, sunteţi plătitor de TVA.

Atenţie la termenul de 90 de zile!

Politicienii care vorbesc despre această măsură fiscală au prezentat plata TVA la încasare ca pe o facilitate extraordinar de bună, menită să deblocheze mediul de afaceri, dar lucrurile nu stau tocmai aşa. „De fapt, avem de-a face doar cu o amânare a plăţii TVA, pentru că legea spune că neachitarea poate dura cel mult 90 de zile de la emiterea facturii.

În ziua a 91-a tot va trebui să plăteşti TVA, indiferent dacă ai încasat sau nu banii trecuţi pe factură. În forma iniţială a legii erau 120 de zile, dar văd că au revenit asupra acestei cifre. Pentru contabili, aceste proceduri vor fi un coşmar, va trebui să ia mereu la mână toate facturile emise, «asta e achitată, asta nu», pentru că dacă nu ai încasat suma nu poţi nici să deduci TVA. Plata taxei la încasare e doar aparent o facilitate sau, dacă vreţi, e o facilitate doar pentru stat, nu şi pentru firme, având în vedere indisciplina în plăţi existentă acum la nivelul firmelor mari", ne-a declarat consultantul fiscal Emilian Duca.

Sumele de pe facturi nu sunt plafonate

Oamenii de afaceri care de-a lungul timpului au cerut introducerea plăţii TVA la încasare au arătat că facturile ar trebui să fie, totuşi, plafonate, pentru a nu lăsa loc de abuzuri. Deocamdată însă, nu este impus un astfel de plafon, adică teoretic se va putea trece şi, să zicem, un miliard de euro pe factură, TVA aferentă se va plăti în condiţii similare sumei de 100 de lei. „Poate că în normele metodologice va fi plafonată suma pentru care se va plăti TVA la încasare", a mai spus consultantul fiscal.

„Dacă în cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile depăşeşte plafonul de 2.250.000 de lei, sistemul TVA la încasare se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit", se arată în Codul fiscal. Altfel spus, dacă în anul fiscal 2013 veţi depăşi plafonul cifrei de afaceri, veţi putea aplica TVA la încasare până la finalul anului 2014. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite