Cum văd liderii europeni anul 2012: austeritatea continuă, riscurile cresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni nu se aşteaptă ca anul acesta să fie unul mai uşor decât cel care a trecut, ba din contră: criza datoriilor din Europa se va afla pe agenda liderilor europeni şi în 2012, iar austeritatea nu ne va ocoli. Guvernele europene sunt sub presiunea de a face reduceri suplimentare de cheltuieli, iar temerile că Europa ar putea traversa o nouă recesiune sunt în creştere.

image

Cancelarul german Angela Merkel spune că noul an va fi „fără îndoială” unul mai greu decât 2012, iar criza din zona euro va cere şi mai multă austeritate, scrie „The Guardian”.

Economia Europei s-a oprit. Cea a Chinei încetineşte. Există însă cinci state în care economia va creşte în 2012. Vezi care sunt

Merkel a declarat că Europa se confruntă cu cea mai dură încercare din ultimele decenii. Îndemnând Europa la o mai bună cooperare pentru salvarea euro, a spus că „economia germană a avut o performanţă bună, chiar dacă 2012 va fi, fără îndoială, mult mai dificil”.

Cancelarul german a fost primul lider european care a salutat noul an şi a dat tonul urărilor, dar şi a predincţiilor, în rândul omologiilor europeni.



Premierul Greciei, Lucas Papademos
, a prezis o continuare a măsurilor de austeritate dure. În Grecia – prima ţară care a solicitat un plan de salvare în 2010 – premierul Papademos a avertizat că nu trebuie să se renunţa la măsurile de austeritate pe care mulţi greci le consideră prea dure.

„Trebuie să continuăm eforturile noastre cu hotărăre, astfel încât sacrificiile pe care le-am făcut până acum să nu fie în zadar”, a spus premierul elen.

Papademos, un economist care a fost desemnat să conducă guvernul elen, după demisia lui George Papandreou, insistă că măsurile de austeritate sunt esenţiale pentru ca grecia să poată primi în continuare fonduri de salvare.

image



Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, a avertizat că ar trebui făcute sacrificii pentru ca statul să evite colapsul financiar. Napolitano a fost mai puţin dornic să prezinte în culori vii poziţia economică a unei ţări care anul trecut s-a temut că este la un pas de a deveni următorul stat din zona euro care să ceară un plan de salvare.

„Sacrificiile sunt necesare pentru a asigura viitorul tinerilor, este obiectivul nostru şi un angajament pe care nu-l putem evita. Nimeni, niciun grup social, nu poate eviza aszăzi angajamentul de a contribui la curăţarea finanţelor publice în scopul de a preveni colapsul financiar din Italia”, a spus preşedintele italian. 

image



Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că populaţia trebuie să fie „curajoasă” când va face provocărilor viitoare. „Ştiu că vieţile multora dintre voi, deja încercate în ultimii doi ani dificili, sunt puse la încercare încă o dată. Voi încheiaţi anul (2011) mai îngrijoraţi în ceea ce vă priveşte pe voi şi pe copiii voştri”, a spus Sarkozy, adăugând că „această criză fără precedent, care este, fără îndoială, cea mai grea de după Al Doilea Război Mondial, nu s-a terminat”.

Dar Sarkozy, care a pierdut teren în sondaje cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, a spus francezilor că, cu toate acestea, există motive de a fi optimişti şi că nu vor exista în viitor reduceri ale cheltuielilor publice. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite