De astazi reabilitarea termică se va face doar cu împrumut de la bancă şi nu cu subvenţionare de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de locuinţe care vor să-şi reabiliteze termic clărirea nu mai primesc subvenţii directe de la Guvern şi de la autorităţile locale, ci pot accesa, începând de astăzi, credite cu garanţii de stat.

Proprietarii trebuie să poată asigura 10% din costurile de reabilitare, iar pentru restul de 90% pot accesa credite.

Executivul a alocat pentru acest an 50 de milioane de euro pentru garantarea în totalitate a dobânzii la creditele luate de proprietari sau de asociaţiile acestora.

Până în prezent, costurile reabilitării termice erau suportate în proporţie de 50% de către Ministerul Dezvoltării, 30% din sumă venea de la autorităţile locale şi 20% era contribuţia proprietarilor. Astfel, costul pentru o familie se situa în jurul sumei de 800 de euro, în funcţie de mărimea şi vechimea blocului, dar şi de materialele utilizate.

Creditul va fi garantat timp de cinci ani, iar proprietarii sunt liberi să-şi aleagă firma care va realiza lucrările.

Potrivit premierului Emil Boc, suma de 50 de milioane de euro alocată pentru acest an va fi suplimentată, dacă va fi nevoie.

Pentru ce lucrări puteţi accesa credite?

Pentru a putea accesa un credit în vederea reabilitării termice a locuinţei sau a blocului din care face parte, trebuie să ştiţi ce fel de lucrări sunt eligibile.

Lucrările de reabilitare termică eligibile pentru contractare de credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată sunt:

* reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente;

* repararea, după caz, înlocuirea/achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferente locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia;

*introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea parţiala/totală a energiei pentru prepararea apei calde de consum, iluminat şi/sau încălzire.

Condiţii pentru obţinerea finanţării

Decizia de reabilitare termică a clădirilor de locuit se ia de către beneficiar şi, în cazul asociaţiei de proprietari, de către adunarea generală a proprietarilor, legal constituită, care hotărăşte cu votul a minimum 90% din membrii acesteia.

Asociaţia de proprietari este eligibilă în condiţiile în care fiecare membru al său nu înregistreaza mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari în ultimele trei luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator, iar proprietarul locuinţelor unifamiliale este eligibil în condiţiile în care nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata facturilor de utilităţi în ultimele trei luni calendaristice. Beneficiarul trebuie să respecte, de asemenea, condiţiile din normele de creditare ale finanţatorului.

Lucrările de intervenţie vor fi finanţate din sursele proprii ale beneficiarilor, în cuantum de minimum 10% din valoarea de execuţie şi din credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionata, contractate de beneficiari şi garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie.

Ce plătesc proprietarii

Expertiza tehnică, certificatul de performanţă energetică şi auditul energetic ale clădirii existente, documentaţia pentru autorizarea lucrărilor de intervenţie, după caz, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, precum şi certificatul de performanţă energetică a clădirii reabilitate termic se realizează, în conditiile legii, prin grija beneficiarului şi se finanţeaza din sursele proprii ale acestuia.

Asociaţiile de proprietari pot solicita sprijinul autorităţii administraţiei publice locale pe raza căreia este amplasat blocul de locuinţe, care poate hotarî finanţarea în cuantum de maximum 30% din valoarea prevăzută în devizul general, pentru: elaborarea documentaţiei de proiectare pentru reabilitarea blocului de locuinţe, parţial sau în totalitate şi/sau acoperirea contribuţiei asociaţiei de proprietari de minimum 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea termica şi/sau cotă-parte din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie.

Până la sfărşitul anului trecut, au fost reabilitate termic în toată ţara 781 de blocuri de locuinţe cu 27.385 de apartamente, potrivit datelor furnizate pentru „Adevărul" de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În România există aproximativ 83.800 de blocuri care ar trebui reabilitate termic, pentru care ar fi necesare 11 miliarde de euro în total.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite