Cum va pune Anghel în mişcare bursa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, numit luni la conducerea Bursei de Valori Bucureşti, spune că piaţa de capital trebuie să devină o alternativă de finanţare reală pentru antreprenorii locali.

Dintre cele 20 de persoane înscrise în cursa pentru ocuparea unui loc în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, a constituit cea mai mare surpriză. El a fost propus de BCR pentru funcţia de preşedinte şi este singurul candidat care nu a participat şi la alegerile pentru poziţia de administrator.

Faptul că a fost ales la conducerea BVB pentru următorii patru ani nu a mai fost o surpriză. Deşi nu a avut până în prezent o implicare directă pe Bursă, el a fost susţinut de un grup puternic de acţionari, în special de sectorul bancar. Printre aceştia se numără BCR, UniCredit, ING, dar şi alte bănci şi fonduri care deţin titluri la BVB.

Lucian Anghel a reuşit astfel să-l detroneze pe Stere Farmache, ales preşedinte al Consiliului de Administraţie în 2008, care s-a aflat la conducerea executivă a Bursei timp de 16 ani. „Atâta vreme cât este un vot democratic trebuie luat ca atare. Acţionarii au votat. Voi continua să susţin Bursa, cu toate resursele de care sunt capabil", a spus Farmache, care a fost director general al Bursei până în luna decembrie a anului 2008, când a demisionat prentru a prelua poziţia de vicepreşedinte la Alpha Bank.

Bursa, sprijin pentru finanţarea companiilor

Alături de Farmache şi de Anghel, a candidat pentru şefia Bursei şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor. „Acţionarii au votat schimbarea. Cred că Bursa are potenţial şi trebuie să îl exploateze", a declarat Anghel după anunţul privind rezultatul alegerilor. Aceasta este de altfel singura declaraţie făcută de noul preşedinte al CA în urma alegerilor. Obiectivele noului Consiliu de Administraţie al BVB vor fi anunţate în cursul săptămânii viitoare.

„Primul meu obiectiv este maximizarea valorii acţiunilor BVB", susţinea Anghel în urmă cu două săptămâni. Acţiunile BVB erau cotate la sfârşitul săptămânii trecute, când au fost suspendate de la tranzacţionare, la 28,92 lei/titlu, în scădere de la 38 de lei/titlu în urmă cu şase luni.

Pe lista de obiective a lui Lucian Anghel, anunţate înainte de alegerea sa la conducerea BVB, se înscria faptul că, pe termen scurt, instituţia trebuie să pună umărul la creşterea probabilităţii de succes a ofertelor publice ale companiilor de stat. Pe termen mai lung, Bursa trebuie să creeze şi să implementeze o strategie de dezvoltare care să aibă la bază funcţia principală a bursei: finanţarea companiilor. „Bursa trebuie să devină o alternativă de finanţare reală pentru antreprenorii locali, reducându-se astfel din dependenţa de finanţare bancară", spunea Anghel în urmă cu trei săptămâni.

BVB trebuie să-şi facă marketing

Lucian Anghel crede că doar după ce vom avea o istorie de succes pentru listarea companiilor de stat putem spera să aducem la Bursă campioni naţionali sau regionali. „Nici nu doresc să mă gândesc dacă am eşua în acest demers care ar fi costul de imagine, cel financiar sau de încredere în evoluţia viitoare", a declarat Anghel, potrivit „Ziarului Financiar".

În ceea ce priveşte poziţionarea BVB la nivel european, economistul-şef al BCR crede că Bursa trebuie să fie mai activă în acţiuni de marketing în scopul creşterii vizibilităţii emitenţilor, să organizeze road-show-uri interne şi internaţionale cu companiile, să discute şi să asculte solicitările brokerilor şi ale investitorilor locali şi internaţionali. De asemenea, Anghel crede că BVB trebuie să îmbunătăţească dialogul instituţional cu Guvernul, FMI, Comisia Europeană, Banca Naţională şi Comisia Naţională de Valori Mobiliare.

De 15 ani la BCR

Lucian Anghel şi-a început cariera de bancher în 1996, cand s-a angajat ca ofiţer de credit la BCR. A avansat treptat, ocupând funcţiile de consilier al preşedintelui băncii, analist şi trezorier adjunct. Din 2007 este economist-şef şi director executiv al direcţiei de strategie din BCR. Doctor în economie, Lucian Anghel a absolvit Facultatea de Cibernetică la Academia de Studii Economice. El a urmat cursuri postuniversitare la George­town University USA din Washington şi un executiv development program la HEC Montreal Canada.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite