Cum vă înscrieţi la Fisc pentru TVA la încasare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această săptămână, până la 25 octombrie, firmele care au cifre de afaceri mai mici de 2,25 milioane de lei pe an trebuie să depună Formularul 097 apărut recent în „Monitorul Oficial“.

Aveţi o firmă mică? Aţi putea beneficia de amânarea cu 90 de zile a plăţii TVA după facturare, mai exact până la momentul încasării banilor, dar pentru asta trebuie să urmaţi câteva proceduri fiscale. Mai multe instrucţiuni în acest sens, ca şi formularul ce trebuie completat de către cei vizaţi au apărut în „Monitorul Oficial“, astfel că suntem în măsură să vă prezentăm pe scurt procedurile necesare.
Cel mai important lucru de ştiut este că ar cam trebui să vă grăbiţi, pentru că primul termen-limită de depunere a documentaţiei este joi, 25 octombrie. Până atunci va trebui să vă calculaţi cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012, pentru a vedea dacă vă încadraţi în categoria plătitorilor de TVA la încasare, mai exact dacă vânzările din perioada amintită nu depăşesc plafonul de 2,25 milioane de lei (500.000 de euro).

Înscrierea este obligatorie

Consultanţii fiscali avertizează că înscrierea la Fisc în vederea aplicării sistemului „TVA la încasare“ nu este o opţiune, ci e o obligaţie a tuturor contribuabililor care se încadrează în limita prevăzută pentru cifra de afaceri. Astfel, dacă în perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 aveţi cifra de afaceri de până la 2,25 milioane de lei, trebuie să vă înscrieţi până la data de 25 octombrie 2012. Dacă la sfârşitul anului constataţi că aţi depăşit acest plafon, puteţi cere retragerea din registru. „Pentru ieşirea din sistem, documentaţia se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care persoana impozabilă a depăşit plafonul“, se arată în normativul citat.

Sumele facturate nu se plafonează

Ce sumă poţi trece pe o factură, astfel încât să plăteşti TVA doar la încasarea banilor? Acest lucru nu este reglementat, cu toate că oamenii de afaceri care de-a lungul timpului au cerut introducerea plăţii TVA la încasare au arătat că facturile ar trebui să fie, totuşi, plafonate, pentru a nu lăsa loc de abuzuri. Deocamdată însă, nu este impus un astfel de plafon, adică teoretic se va putea trece şi, să zicem, un miliard de euro pe factură. TVA aferentă se va plăti în condiţii similare sumei de 100 de lei.

Agricultorii vor plăti impozit pe profit

„Contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul“. Asta prevede ultima modificare adusă Codului Fiscal, apărută recent în „Monitorul Oficial“. Cultivatorii vizaţi sunt extrem de neplăcut surprinşi de această modificare şi avertizează că aplicarea ei va bulversa întreaga piaţă a produselor agricole primare şi semipreparate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite