Cum se va scumpi curentul fără rost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subvenţiile pentru energia regenerabilă cresc preţul final al electricităţii, iar Parlamentul vrea să ignore încă o dată impactul asupra populaţiei. Deputatul Doru Leşe din Comisia de industrii spune că subvenţiile pentru energia eoliană trebuie să crească din nou, deşi admite că investitorii îşi vor ascunde adevăratele profituri.

Pentru a ne atinge ţinta asumată în faţa Uniunii Europene (38% din electricitatea consumată în 2020 să provină din surse regenerabile, faţă de 35% anul trecut), România acordă subvenţii investitorilor din acest sector, sub forma certificatelor verzi. Până acum, pentru fiecare MWh livrat în reţea, producătorii primeau un certificat verde, pe care îl vând pentru un câştig în plus.

O nouă legislaţie, care va fi aplicată din această lună, dublează numărul certificatelor pentru energia eoliană. Problema este că aceste subvenţii sunt suportate de către consumatorii finali, inclusiv de populaţie. În total, până în 2030, producătorii de energie verde vor primi subvenţii în valoare de 80 de miliarde de lei.

Noua legislaţie a fost avizată recent de Comisia Europeană, care a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) să monitorizeze anual piaţa, iar, în cazul în care se constată că profitul companiilor este prea mare, să reducă numărul de certificate.

„Parlamentul va corecta ordonanţa"

Prezent ieri la un forum pe tema energiei eoliene, deputatul PDL Doru Leşe, membru al Comisiei de industrii, a anunţat făţiş că va susţine în Parlament interesele companiilor şi a promis celor peste 200 de investitori prezenţi în sală încă o majorare a numărului de certificate, atunci când ordonanţa de urgenţă va ajunge în dezbaterea Legislativului. Aceasta în condiţiiile în care comisia pe care o reprezintă este una cheie pentru sectorul energetic.

„Ordonanţa va ajunge în Parlament şi, chiar dacă s-a scăpat ceva, se va corecta la noi. Schema de subvenţii trebuie să fie darnică", le-a spus Leşe investitorilor. „Haideţi să nu mai vorbim de reducerea numărului de certificate, ci de creşterea lor. Schema de promovare trebuie să fie schemă de promovare. Sunt convins că va mai fi încă o notificare la Comisia Europeană (pentru majorarea subvenţiilor - n.r.)", a continuat el în aplauzele investitorilor din sală.

Întrebat ulterior de către ziarişti ce se va întâmpla dacă se va constata o supracompensare a investitorilor, adică un profit prea mare, el a precizat: „Niciodată nu va reieşi că există o supracompensare, pentru că investitorii îşi vor creşte artificial costurile".

Leşe a adăugat că nu este nevoie de o analiză a impactului în preţul pentru populaţie pe care îl va avea o nouă majorare a numărului de certificate verzi, întrucât electricitatea oricum se va scumpi din cauza costurilor de mediu, iar România trebuie să atragă investiţii cât mai repede. Întrebat de ce nu facem acest lucru cu cele mai mici costuri, Leşe a precizat: „Nu există cele mai mici costuri". Însă tot el a fost de acord că România îşi poate atinge cu uşurinţă ţintele privind energia verde, datorită sectorului hidro puternic.

Doru Leşe a mai făcut lobby pentru investitorii din energia eoliană în vara 2010, când a fost aprobată în Parlament noua legislaţie din domeniu. Aceasta nu a putut fi aplicată până acum din lipsa avizului Comisiei Europene. Reamintim că Parlamentul a aprobat în vara anului trecut noua lege a regenerabilelor fără a exista vreun studiu privind impactul certificatelor verzi în preţul plătit de populaţie.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, avertiza investitorii în urmă cu un an să înceteze cu presiunile asupra parlamentarilor, întrucât acest lucru se va întoarce tot împotriva lor. Drept dovadă, Comisia Europeană a cerut reducerea subvenţiilor şi a avizat legea abia după un an.

Subvenţiile ar putea fi eliminate de tot

Prezent la eveniment, Zoltan Nagy-Bege, director în cadrul ANRE, a precizat că, în conformitate cu decizia Comisiei Europene, dacă peste câţiva ani se va dovedi că profitul producătorilor depăşeşte anumiţi parametri, numărul certificatelor se va reduce şi este posibilă chiar eliminarea de tot a lor.

Factura la energie creşte cu 3% în acest an şi cu 10% anul viitor

Preţul final al electricităţii plătit de populaţie oricum va creşte cu 2,5-3% în acest an şi cu 10% anul viitor, după aplicarea noii legislaţii din sectorul energiei regenerabile, avizată recent de Comisia Europeană, a arătat Zoltan Nagy-Bege.

Producătorii de electricitate din surse eoliene vor primi două certificate verzi în loc de unul inclusiv pentru energia generată în luna septembrie, dacă Guvernul va aproba până la finele lunii ordonanţa de urgenţă care modifică legislaţia din domeniu, a adăugat el.

Furnizorii de energie sunt cei care vor trebui să cumpere de la producători certificatele verzi, iar preţul unui certificat este între 27 şi 55 de euro. La acestea se adaugă preţul propriu-zis al energiei, de circa 40 de euro, ceea ce înseamnă că un MWh de energie eoliană este de trei ori mai scump decât energia clasică. Electricitatea va continua să se scumpească pe măsură ce în sistem va intra mai multă energie regenerabilă, iar maximul de preţ va fi atins în 2017, când va costa cu 30% mai mult decât acum.

Traficanţii de proiecte

Ţara noastră are cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei. Acum sunt instalate capacităţi eoliene de circa 580 de MW, faţă de 460 de MW la finele anului trecut şi de 14 MW la sfârşitul anului 2009. La începutul anului viitor, România va avea turbine eoliene de peste 1.000 de MW în total.

Transelectrica a primit cereri de racord la reţea pentru capacităţi eoliene de peste 30.000 de MW, din care au deja contracte de racord proiecte de 8.000 de MW. Însă sistemul energetic românesc poate prelua momentan doar maximum 4.000 de MW de energie regenerabilă, întrucât producţia acesteia nu poate fi controlată.

„Oricum, nu cred că România va avea mai mult de 4.000 de MW eolieni. Aceştia vor fi investitorii serioşi, iar restul până la 8.000 de MW sunt doar traficanţi de proiecte", a mai spus reprezentantul ANRE.

1,5 milioane de euro - este investiţia medie pentru instalarea unui MW eolian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite