Cum se pot rezolva problemele din piaţa imobiliară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De multe ori, preţurile apartamentelor vechi sunt mai mari decât cele ale apartamentelor noi. Expertii consideră că această situaţie este nefirească.

Situaţia prezentată mai sus ar trebui să fie extrem de rar întalnită, iar printre cauzele ei putem regăsi lipsa de informare a proprietarilor, oferta redusă de locuinţe noi, dar şi colaborarea proprietarilor cu agenţii imobiliari, care uneori le dau sfaturi greşite sau nu le dau sfaturi deloc.
Unul dintre motivele pentru care tranzacţiile de pe piaţa rezidenţială sunt destul de reduse este preţul ridicat al unor locuinţe vechi, preţ care depăşeste posibilităţile financiare ale clienţilor şi care îi pune pe aceştia în postura de a nu putea contracta un credit ipotecar.
„Sunt destul de numeroase situaţiile în care oamenii vin la noi şi cer 80.000 de euro pentru un apartament vechi, fără îmbunătăţiri, pe motivul că vecinul atât a  obţinut acum un an sau doi. E destul de greu pentru noi să le explicăm că piaţa nu mai este cea de  alta dată şi că acum trebuie să lase la preţ. Sunt şi multe agenţii mici care, în speranţa că vor obţine un comision avantajos, încurajează proprietarii să ceară preţuri mari şi astfel să rămână cu locuinţa pe piaţă”, spune Catalin Apetri, managing partner al agentiei Coldwell Banker Bulevardul Timisoara.

Preţuri incorecte

„In situaţia în care se cer 65.000-70.000 de euro pentru un apartament vechi din Titan, să zicem, cum s-ar putea cere mai puţin pe un apartament nou? E totuşi vorba de un apartament nou, care nu are nevoie de îmbunătăţiri sau reparaţii şi care oferă un grad de confort şi de siguranţă mai ridicat, precum şi o durată de viaţă mult mai mare. În situaţia asta, preţurile nu pot ajunge la o medie corectă”, a explicat Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo.
Confruntaţi cu lipsa clienţilor, consecinţa principală a unor preţuri nerealiste, proprietarii de locuinţe vechi speră că vor reuşi totuşi să vândă, dar nu reuşesc decât dacă cel care le-a oferit consultanţa imobiliară le indică un preţ corect, raportat la poziţia şi la starea locuinţei. Altfel, aceştia rămân cu locuinţele pe piaţă, situaţie în care oferta creşte, iar preţurile în mod normal ar trebui să scadă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite