Cum scad salariile europenilor din cauza imigranţilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa românilor pe piaţa muncii din Sudul şi din Vestul Europei şi-a pus amprenta asupra salariilor din aceste ţări. Spaniolii, italienii, austriecii, britanicii şi olandezii câştigă mai puţin de când valurile de imigranţi români şi bulgari au luat cu asalt aceste state. 

Salariile italienilor au înregistrat cea mai mare scădere în urma valurilor de muncitori din România şi Bulgaria - aceştia au pierdut în medie 7,1 euro la fiecare 1.000 de euro câştigaţi, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie.

Spaniolii şi-au văzut veniturile diminuate cu 6,9 euro, la un salariu mediu de 1.000 de euro, din cauza imigranţilor din Est, iar salariile austriecilor au scăzut cu 4,4 euro pe lună.

Similar, grecii şi finlandezii au pierdut 2,2 euro la fiecare salariu lunar de 1.000 de euro, iar irlandezii -  1,6 euro. Nici salariile olandezilor nu au scăpat, înregistrând scăderi de 1,5 euro.

Potrivit raportului britanicilor, doar salariile francezilor au crescut cu 0,01 la sută. Românii şi bulgarii au contribuit, în schimb, la creşterea PIB-ului în cele mai multe state din Europa de Vest (între 0,04% în Suedia şi 1,3% în Spania).

În cazul României, impactul negativ al emigraţiei cetăţenilor asupra PIB-ului este cel mai semnificativ din Europa. Astfel, fenomenul emigraţiei trage în jos PIB-ul României cu 10,5%. În această estimare s-au luat în calcul inclusiv diferenţele de productivitate dintre cei care pleacă şi cei care rămân în ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite