Cum puteţi cumpăra acţiuni la Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru investitorii români, cumpărarea prin Bursa de Valori Bucureşti va fi mai ieftină decât printr-un broker de la New York.

La Bursa din New York, procedurile de organizare a ofertei publice iniţiale (IPO) pentru listarea Facebook sunt în plină desfăşurare. În România, noutatea este că investitorii de aici vor putea participa direct la tranzacţiile din piaţa locală pentru a cumpăra acţiuni la celebra reţea socială, imediat după listarea de la New York. Românii vor avea ocazia de a cumpăra de la Bucureşti titluri Facebook, prin intermediul unui broker autohton, sau prin procedura clasică (prin intermediul unui broker străin care operează pe Bursa de la New York), dar în a doua variantă s-ar putea să fie mai scump.

Paşi de urmat

„Calea spre tranzacţiile cu acţiuni americane este deja bătută, Depozitarul Central decontează deja astfel de operaţiuni, iar în cazul Facebook pe investitorul român tranzacţia îl va costa mai puţin decât dacă ar apela la un broker străin", ne-a declarat Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central.

Tehnic vorbind, mai întâi va fi necesar ca un broker român să iniţieze tranzacţiile pe platforma ATS a Bursei de Valori Bucureşti, după care investitorii vor accesa această platformă pentru cumpărarea acţiunilor. Brokerul care va aduce acţiunile americane la Bucureşti va acţiona şi ca market-maker pentru respectivele acţiuni, adică va trebui să asigure permanent cotaţii, respectiv să emită ordine şi la vânzare, şi la cumpărare pentru titlurile nord-americane.

Pentru investitor, procedurile nu sunt extrem de complicate, dar va trebui să dispună de cel puţin 100-150 de dolari, suma fără de care, în principiu, nu se poate intra pe piaţa americană de capital.

Atenţie la randamente!

Dacă v-aţi propus să investiţi în acţiuni Facebook, va trebui să lăsaţi puţin deoparte entuziasmul provocat de notorietatea copleşitoare a companiei americane şi să fiţi atent la altfel de parametri, avertizează intermediarii de pe piaţa românească de capital.

„Ca să evităm neplăcerile, este important să urmărim raportul dintre randamentul acţiunii şi preţul acesteia. Notorietatea este ultimul lucru care ar trebui să ne influenţeze în decizia de investire. Un investitor serios ar prefera acţiuni de mare randament, chiar dacă acestea sunt ale unor emitenţi necunoscuţi, în locul unor titluri cu eficienţă mică emise de vedetele pieţei", ne-a explicat Nicu Gherguş, administratorul companiei de brokeraj Confident Invest.

El crede că acţiunile Facebook nu sunt atât de promiţătoare cum par la prima vedere, pentru că momentul listării este unul în care compania se află deja la maturitatea evoluţiei sale, astfel că mai are destul de puţin potenţial de creştere.

Cine sunt intermediarii listării

Debutul acţiunilor companiei la Bursa din New York ar putea avea loc în prima jumătate a acestui an, potrivit estimărilor Reuters bazate pe calendarul obişnuit în SUA al ofertelor publice iniţiale. Principalii aranjori ai operaţiunii sunt Morgan Stanley, Goldman Sachs şi JPMorgan, alături de Bank of America, Merrill Lynch, Barclays Capital şi Allen&Co. În prospectul de listare se arată că Facebook a înregistrat anul trecut venituri de 3,71 miliarde de dolari şi un profit net de aproximativ un miliard de dolari, în urcare cu 65% faţă de nivelul de 606 milioane de dolari din 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite