Cum obţineţi motorină ieftină pentru agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul pregăteşte un mecanism de ajutorare a fermierilor din sectoarele zootehnic, vegetal şi de îmbunătăţiri funciare prin acordarea de combustibili cu acciză redusă. Fermierii înregistraţi în Registrul Agricol vor cumpăra motorina la preţ de piaţă, după care statul le va deconta diferenţa până la preţul cu acciză mai mică.

Proiectul unei Hotărâri de Guvern, obţinut de „Adevărul" şi aflat acum în curs de adoptare, detaliază o schemă de reducere a ratei accizei la motorina utilizată drept combustibil necesar în efectuarea unor lucrări agricole mecanizate.

Vezi aici Hotărârea de Guvern şi Nota de fundamentare.

Concret, în 2010 statul va suporta diferenţa dintre acciza-standard şi cea redusă, acordând fermierilor un suport financiar în valoare de 1,162 lei/litru, în limita cantităţilor stabilite pentru fiecare tip de exploataţie în parte. Cantităţile de motorină sunt evidenţiate în tabelul alăturat.

Aplicarea unei accize reduse la motorina destinată lucrărilor agricole este reglementată la nivel european de o directivă care prevede marcarea şi colorarea carburanţilor care vor avea această destinaţie, cu excepţia cazurilor când motivele tehnice nu permit acest lucru. Acesta este şi cazul României, unde benzinăriile nu au posibilitatea tehnică de a monta o pompă specială pentru vânzarea motorinei colorate.

Petroliştii nu pot vinde motorină colorată

„Autorităţile ar fi vrut să identifice carburanţii care vor fi daţi la agricultori cu acciza redusă, însă noi (companiile petroliere - n.r.) nu avem capacitatea să delimităm carburantul colorat de cel necolorat", ne-a declarat Constantin Tampiza, director general al Lukoil România. Mai mult, nu există o reţea specială de distribuţie a motorinei colorate şi nici mijloacele de transport necesare.

„În viitor, potenţialii investitori şi-au manifestat interesul pentru realizarea unor astfel de reţele, care însă necesită timp (circa 18 luni) şi fonduri pentru realizarea obiectivelor", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre iniţiat de Ministerul Finanţelor. Astfel că agricultorii nu au posibilitatea de a cumpăra direct motorina la preţ redus, ci aceste sume le vor fi decontate ulterior.Cine va vinde motorina subvenţionată, în loc să o utilizeze la lucrările agricole, riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Paşi de urmat

1. Înscrieţi-vă ca producători la Direcţia Agricolă a judeţului în care aveţi exploataţia.
2.Calculaţi câtă motorină este subvenţionată, în funcţie de exploataţia pe care o deţineţi şi de suprafaţa acesteia (vezi tabelul de mai jos).
3.Cumpăraţi motorina de pe piaţa liberă. Nu uitaţi să luaţi chitanţă!
4.Mergeţi cu chitanţele la Direcţia Agricolă, care vă va deconta diferenţa de preţ.

Motorina
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite