Cum ne conectăm la internet prin unde radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 2011, vor fi instalate 1.160 de antene Wimax care vor oferi internet de mare viteză. Tehnologia Wimax permite transferul de date pe distanţe de aproximativ cinci kilometri şi este o alternativă la conexiunile tradiţionale prin cablu.

În prezent, doar 31% din cele 1.160 de antene Wimax au fost instalate, potrivit ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Valerian Vreme. Astfel, cele 362 de antene sunt dispuse uniform pe tot teritoriul ţării de către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (Radiocom).

„De exemplu, până la 29 octombrie, doar în Bucureşti avem 49 de antene, în Iaşi 23 sau în Timişoara 19", afirmă oficialul. Concret acestea sunt dispuse la o distanţă de aproximativ cinci de kilometri una de alta şi oferă internet de mare viteză prin intermediul undelor radio.

Citiţi şi: Internetul va intra în pachetul de bază al dotărilor maşinilor

 Acestea pot fi instalate şi în zonele rurale unde este dificil accesul internetului cu fir, ţinând cont că, la nivelul întregii ţări, rata de pentrare a internetului este de doar 32%, una dintre cele mai mici din Europa. Însă ironic stăm bine la viteza de transfer a datelor care este mai rapidă decât cea din Franţa.

Viitorul Wimax

„Până la mijlocul anului viitor sperăm să terminăm de instalat toate cele 1.160 de antene", explică Vreme. Cel mai recent serviciu de acest tip a fost lansat la Oneşti, în judeţul Bacău. Dacă statul investeşte în tehnologia Wimax, operatorii de telefonie au dezvoltat 2G-ul şi apoi 3G-ul. „Cele două tehnologii (Wimax şi 3G) sunt complementare, iar Wimax-ul ajunge mult mai uşor în zonele rurale", arată Ionuţ Pascu, consultant telecom în cadrul Roland Berger.

Întrebat dacă iniţiativa aceasta va avea soarta proiectului - pilot din 2006 prin care românii puteau aveau acces la internet „prin priză" (PLC) - reţeaua de electricitate este folosită pentru accesul la internet, consultantul spune că, în acest caz, vorbim despre o tehnologie care este la început la nivel global, însă există state care o aplică cu succes.

„Aduce beneficii mai mult companiilor decât persoanelor fizice pentru că este avantajoasă din punct de vedere al transferului de date şi nu al folosirii acestuia", spune el şi dă exemplul Italiei, unde compania de energie Enel foloseşte tehnologia PLC pentru a citi contoarele de electricitate ale clienţilor.

În România, nu mai funcţionează niciunul dintre proiectele - pilot. „Se pune întrebarea dacă reţeaua (n. red. electrică) poate susţine astfel de proiecte, luând în calcul şi numeroasele căderi de tensiune", complează Pascu.

Proiect pe credit

Radiocom va investi circa 45 de milioane de euro în proiect, din care 10 milioane de euro de la UniCredit Ţiriac Bank pentru finalizarea proiectului. În toamnă, însă, compania a mai luat un împrumut de 65 de milioane de euro de data aceasta pentru refinanţarea creditului şi pentru continuarea investiţiilor.

În urma dezvoltării reţelei, Radiocom are datorii de la an la an şi vor ajunge la 105 milioane de lei anul acesta, potrivit Mediafax. Ministerul Comunicaţiilor, sub conducerea căruia se află Radiocom, va disponibiliza circa 450 de angajaţi din cei 2.000 în vederea reducerii costurilor, chiar dacă veniturile companiei sunt estimate la 358 milioane de lei anul acesta.

Cât costă serviciile Wimax

În cazul persoanelor fizice, operatorul oferă două abonamente de şapte şi nouă euro (fără TVA) pentru viteze de transfer de 1 şi 2Mbps. În cazul persoanelor juridice, tarifele încep de la 14 euro lunar (fără TVA) pentru 2Mbps. Cei care vor să-şi facă abonament pot suna la sediul central din Bucureşti sau la cele din teritoriu - din Cluj, Iaşi şi Timişoara, urmând să primească o ofertă personalizată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite