Cum ne-a ajutat ordonanţa creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au economisit peste 35 de milioane de euro în ultimul an, după aplicarea Ordonanţei 50, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenţei.

La un an şi patru luni de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă 50/2010, care a implicat modificarea tuturor celor opt milioane de contracte de credite din România, efectele actului normativ încep să fie cuantificate. Consiliul Concurenţei, cu sprijinul Băncii Naţionale a României, a contorizat rezultatele aplicării acestei ordonanţe din punctul de vedere al eliminării comisionului de rambursare anticipată.

Astfel, după ce ordonanţa a eliminat sau a redus la un nivel foarte mic comisionul de rambursare anticipată, românii au economisit în total 81 de milioane de lei şi 17,8 milioane de euro, luând în calcul un cuantum mediu de 3% pentru comisionul de rambursare anticipată existent anterior.  Au fost încheiate 160.000 de credite de refinanţare şi au fost rambursate anticipat parţial 229.000 de împrumuturi.

Potrivit raportului, volumul creditelor de refinanţare a fost de 2,169 miliarde de lei şi 338 de milioane de euro, în timp ce volumul rambursărilor anticipate parţial a fost de 542 de milioane de lei şi 262 de milioane euro. „La creditele în lei, volumul creditelor refinanţate a ajuns la 6% din totalul creditelor în sold acordate gospodăriilor populaţiei", se mai arată în raport.  „Ordonanţa 50 a fost una dintre rarele ocazii când România a fost în avangarda Europei", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. 

La rândul său, Eugen Ovidiu Chirovici, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat că unul dintre ingredientele necesare pentru o relansare economică sustenabilă este relansarea creditării. Întrebat cum se leagă acest lucru de prevederile noilor norme de creditare propuse de BNR, el a arătat: „O lansare sănătoasă a creditării nu înseamnă lansarea haotică. Noi am avut o explozie a sectorului creditării, care a fost atipică. Pe noi ne interesează acel tip de credit care lasă ceva în urmă", a spus Chirovici. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite