Cum au demarat acţiunile Daimler la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesul scăzut al investitorilor pentru piaţa de capital a fost resimţit şi de titlurile Daimler aduse în urmă cu două săptămâni la BVB. Puţin peste 1.000 de titluri ale producătorului de automobile Mercedes, în valoare de aproape 55.000 de euro, au fost tranzacţionate în primele nouă şedinţe.

Acţiunile grupului german Daimler, producătorul maşinilor Mercedes, au debutat în urmă cu două săptămâni pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Chiar dacă brokerii spun că rulajele cu titluri Daimler (simbol DAI) nu au fost unele semnificative, ei se aşteaptă ca sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) să se bucure de mai multe tranzacţii odată cu venirea mai multor companii pe acest segment. În primele nouă şedinţe, investitorii au tranzacţionat 1.076 de acţiuni Daimler, cu o valoare de 236.336 de lei (54.962 de euro).

„Nu m-am aşteptat la un rulaj foarte mare, dat fiind şi interesul relativ scăzut pentru piaţa acţiunilor. Totuşi, credeam că va fi ceva mai mare. Dacă va creşte interesul pentru piaţa acţiunilor, vor creşte şi investiţiile în acţiunile de pe acest segment", a declarat Valerian Ionescu, şeful Departamentului de tranzacţionare din cadrul BCR, societatea care a adus acţiunile producătorului auto german pe bursa locală.

Preţul, legat de cel de la Frankfurt

În plus, Ionescu consideră că introducerea altor companii pe sistemul alternativ al Bursei de la Bucureşti, aşteptată în primele luni ale anului
viitor, va avea o influenţă pozitivă asupra rulajului cu titluri Daimler. Grupul german, al doilea mare producator de vehicule de lux la nivel mondial, este listat pe Deutsche Boerse şi pe Boerse Stuttgart (simbol DAI), ambele din Germania. Preţul titlurilor tranzacţionate pe sistemul alternativ este legat de evoluţia cotaţiilor la Frankfurt. Acţiunile Daimler s-au scumpit cu aproape 7% de la debutul pe piaţa locală, de la 217 lei la 232 de lei (53,95 euro). Acţiunile vor fi tranzacţionate şi decontate în lei.

Banca Comercială Română este „market maker" (intermediar care este desemnat de către bursă pentru a menţine lichiditate şi continuitate în procesul de tranzacţionare pe piaţă) pentru acţiunile Daimler. Acestea vor putea fi tranzacţionate de un număr de 30 de participanţi la sistemul de tranzacţionare al BVB, care au acces la sistemul alternativ al Bursei.

Admiterea pe sistemul ATS are reguli mai relaxate decât piaţa reglementată, în condiţiile în care compania nu are nevoie de acordul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare pentru a se lista şi nici de un proiect de ofertă.

"Nu m-am aşteptat la un rulaj foarte mare, dat fiind şi interesul relativ scăzut pentru piaţa acţiunilor. Totuşi, credeam că va fi ceva mai mare."
Valerian Ionescu şeful Departamentului de tranzacţionare BCR

s
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite