Cum arată antreprenorul tânăr sprijinit de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii înscrişi în programul statului de susţinere a tinerilor întreprinzători au, în medie, 27 de ani, sunt bărbaţi şi vor o cifră de afaceri de 30.000 de euro.

Unul dintre puţinele programe lansate de Guvern care a avut succes în ultimii ani este cel prin care statul sprijină tinerii care vor să-şi deschidă o afacere.
Prin „Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri", lansat în februarie 2011, statul îi scuteşte de taxe pe beneficiari şi le acordă fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro.

De la lansare şi până în iunie 2012, s-au înfiinţat aproximativ 5.341 de firme, iar din acestea circa 600 au primit ajutorul nerambursabil, potrivit datelor prezentate ieri de reprezentanţii Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijloci (AIPPIMM).

Tinerii vor banii de la stat

„Cea mai mare eficacitate a unui program lansat de Guvern. Avem rezultate uimitoare având în vedere această lege", a declarat Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR). El susţine acest lucru pe baza unui sondaj realizat în rândul a 437 de SRL-D-uri (societate cu răspundere limitată înfiinţată în cadrul programului în care tinerii sunt sprijiniţi de stat).

Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători a spus că în primul an al programului, în intervalul februarie 2011- februarie 2012, SRL-D-urile au ajuns la o cifră de afaceri de 124,35 milioane de euro, ceea ce înseamnă 0,1% din PIB. „Iar în ceea ce priveşte numărul angajaţilor, acesta a ajuns la 5.278 de persoane într-un an. Aceste cifre arată eficacitatea programului", a subliniat Florin Jianu. În urma acestui raport, reprezentanţii patronatului au reuşit să identifice portretul tânărului antreprenor care a beneficiat de sprijinului statului. Aşadar, acesta are 27 de ani, este bărbat, necăsătorit, provine din mediul urban, locuieşte în zona de nord-vest şi vrea să obţină o cifră de afaceri de 30.000 de euro.

Sondajul mai arată că cei mai mulţi tineri care şi-au înfiinţat o firmă în cadrul programului au absolvit o facultate, iar dintre aceştia, majoritatea au pregătire economică. În schimb, ei nu au experienţă profesională înaintea demarării afacerii. Iar în cazul celor care au lucrat, tinerii şi-au desfăşurat activitatea în cadrul unei firme cu alt domeniu de activitate decât îl exercită ei în prezent. 

„Un alt aspect bun pe care l-am observat în urma raportului a fost faptul că mulţi tineri şi-au pornit o afacere chiar dacă rudele lor nu deţin un business. Iar, în prezent, tinerii nu implică rudele în afacerea lor", a mai spus Florin Jianu. El a adăugat că cei mai mulţi tineri au vrut să intre în acest program deoarece voiau să beneficieze de facilităţile acordate de stat, dar şi să devină independenţi financiar.

O altă caracteristică conturată de studiul realizat de reprezentanţii agenţie şi ai patronatului este faptul că tânărul care şi-a deschis un SRL-D a folosit resurse financiare proprii şi nu a apelat la consultanţă externă.  

În viziunea lui Florin Jianu, consultanţa este importantă şi de aceea vrea să intensifice cursurile pentru SRL-D-uri, dar şi pentru tineri care nu au încă o firmă. „Mulţi tineri au auzit de SRL-D-uri, dar doar 10% ştiu ce înseamnă acestea cu adevărat", a completat şeful PTIR. În schimb, Florin Jianu este nemulţumit de faptul că sunt alocaţi foarte puţini bani pentru acest program, respectiv 21 de milioane de lei (5 milioane de euro).

Condiţiile programului

- întreprinzătorii în vârstă de până la 35 de ani pot beneficia, în cadrul programului, de finanţare de până la 10.000 de euro.
- Debutanţii în afaceri pot beneficia de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.
- întreprinzătorii pot primi garanţii de la Fondul Naţional de Garantare pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri, până la 80% din valoarea împrumutului, în limita a 80.000 de euro.
- tinerii afacerişti vor putea beneficia de scutirea taxelor judiciare de la Registrul Comerţului şi de la Monitorul Oficial
- întreprinzătorii trebuie să angajeze minimum două persoane şi să reinvestească anual 50% din profit.

Caracteristicile tânărului care şi-a deschis un SRL-D

- Are 27 de ani
- Este bărbat
- Este necăsătorit
- Vrea o cifră de afaceri de 30.000 de euro
- Provine din mediul urban
- A absolvit facultatea
- A folosit resurse financiare proprii
- Nu a avut sprijinul părinţilor
- Nu implică rudele în afacerea sa

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite