Cum a reîmpărţit Guvernul Ponta banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul USL a rectificat ieri bugetul: bani pentru pensii, salarii şi însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi, sume mai mici pentru proiecte UE.

Miniştrii s-au reunit ieri în şedinţă de Guvern pentru a aproba prima rectificare bugetară din acest an. Modificările aduse bugetului de stat s-au bazat pe trei noi coordonate: o creştere economică mai mică decât cea estimată anterior, de la 1,5% la 1,2%, un curs de schimb în creştere de la 4,21 la 4,45 lei/euro şi o rată a inflaţiei mai mare, de 3,5%. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest an, în termeni nominali, este estimat la 607 miliarde de lei.

Proiectul de rectificare bugetară prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2% din PIB, pe fondul majorării veniturilor bugetului general consolidat cu 620 de milioane de lei şi a cheltuielilor cu 3,069 miliarde de lei faţă de programul iniţial. Noile ţinte sunt în concordanţă cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în strategia fiscal-bugetară.

Salarii, pensii şi asistaţi social

Cum a reîmpărţit premierul Victor Ponta banii? Cele mai multe majorări de sume s-au făcut pentru anumite categorii sociale. „Am preluat în luna mai un buget deja aprobat de vechea majoritate parlamentară şi de vechiul Guvern, cu o filosofie de austeritate, «antisocială». A trebuit să facem realocările necesare", a declarat Ponta la finalul şedinţei de Guvern.

Noul buget prevede sume pentru majorarea salariilor bugetarilor, dar şi pentru restituirea către pensionari a constribuţiilor sociale reţinute. Mai mult, 100 de milioane de lei urmează să fie acordate pentru plata însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. „Foarte multe instituţii, domenii importante, aveau asigurat bugetul doar până în toamnă. Astăzi am aprobat rectificarea bugetară, pornind de la obligaţia Guvernului de a păstra disciplină financiară. Reîntregirea salariilor şi restituirea acelor părţi din pensii încasate în mod ilegal au figurat  pe primul loc în efortul nostru bugetar", a spus Ponta.

Premierul a mai adăugat că Guvernul va aloca autorităţilor locale 600 de milioane de lei - 500 de milioane de lei pentru plata arieratelor către firme şi 100 de milioane de lei pentru primăriile care nu mai au bani de salarii, modificările fiind agreate cu Fondul Monetar Internaţional. „Am asigurat, de asemenea, şi putem asigura angajarea, în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apărării, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a celorlalte structuri militarizate a absolvenţilor nu doar pe anul 2012, dar în cazul Ministerului Administraţiei şi Internelor, absolvenţii din 2011 aveau posturile blocate şi nu fuseseră angajaţi, deci am reuşit să asigurăm promoţiile de la academiile militare să poată fi integrate în aceste ministere", a declarat premierul. În plus, Guvernul a prevăzut în noul buget sumele necesare pentru angajarea a 564 de judecători şi grefieri.

Prin rectificare s-au alocat sume şi pentru pregătirile necesare clasei zero, dar şi pentru burse şi doctoranzi. În schimb, Ponta i-a promis ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, că după adoptarea primei rectificări bugetare a anului orice resursă suplimentară la buget va ajunge la agricultură, afectată de secetă. Mai exact, banii obţinuţi de Ministerul Comunicaţiilor în urma licitaţiei pentru licenţele telecom vor ajunge la Agricultură.

Cofinanţarea UE, limitată

În urma acestei rectificări, Guvernul şi-a arătat latura puternic socialistă, pentru investiţii nefiind alocate sume suplimentare, ci dimpotrivă. Cheltuielile pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă de la UE vor scădea cu 1,4 miliarde de lei din cauza întreruperii rambursărilor. Aceste sume ar fi provenit din privatizări şi din sumele necheltuite de la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Dacă la investiţii nu au fost suplimentate fondurile, la cheltuielile de personal, plusul este de 648 de milioane de lei.

"Am preluat un buget deja aprobat de vechea majoritate parlamentară şi de vechiul Guvern, cu o filosofie «antisocială».''
Victor Ponta premier

Plata TVA la încasare,de la 1 ianuarie

Tot ieri, Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care plata Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) se va efectua la încasarea facturii începând cu 1 ianuarie 2013. De altfel, aceasta este una dintre puţinele măsuri fiscale agreate de Fondul Monetar Internaţional în urma negocierilor purtate cu autorităţile de la Bucureşti în cea de-a şasea misiune a finanţatorului internaţional, finalizată săptămâna trecută. Toate companiile cu cifră de afaceri mai mică de 2,25 milioane lei vor fi obligate să achite facturile şi să încaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. În cazul în care obligaţiile se sting prin plata în numerar, se aplică sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.

100 de milioane de euro pentru revoluţionari

În momentul de faţă, Guvernul alocă, lunar, 3,3 milioane de euro pentru plata revoluţionarilor. De aceşti bani beneficiază răniţii în Revoluţie, cei care au fost reţinuţi în acele zile, urmaşii de eroi martiri, luptătorii cu merite deosebite care se află la pensie şi luptătorii de la revolta muncitorească din Bra-
şov 1987. 

Până la începutul acestui an, când Guvernul Boc a scos din plată „luptătorii cu merite deosebite" (adică revoluţionarii valizi şi apţi de muncă), efortul bugetar era de 9,1 milioane de euro lunar.

În această vară, premierul Victor Ponta a semnat un acord-cadru cu Consiliul Naţional al Societăţii Civile, din care fac parte şi asociaţiile de revoluţionari, prin care se angaja să reia sistemul de indemnizaţii pentru toate categoriile de revoluţionari. Detaliile revenirii la „rentele" lunare pentru luptătorii din '89 nu au fost pe deplin stabilite, însă actualii guvernanţi sunt hotărâţi să nu piardă sprijinul acestora. Revoluţionarii sunt principalii actori în manifestaţiile anti-Băsescu de la începutul anului şi până acum. Astfel, dacă indemnizaţiile se vor ridica din nou la pragul de 9 milioane de euro lunar, ar înseamna un efort anual pentru 2013 de peste 100 de milioane de euro.

Răzgândirile lui ponta

Premierul Victor Ponta a oscilat în ceea ce priveşte indemnizaţiile  de revoluţionari. În ianuarie 2012 el spunea: „Fac un apel la domnul Boc. Domnule prim-ministru, vă rog să nu le daţi înapoi banii revoluţionarilor". Recent, Ponta şi-a dat acordul  pentru revenirea la aceste indemnizaţii. Cristian Delcea

700 de milioane de euro este suma pe care statul a plătit-o revoluţionarilor, cu titlu de indemnizaţie, începând cu 2004.

info
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite