Cum a reuşit economia Spaniei să intre din nou în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de criza datoriilor de stat care zguduie Europa, economia spaniolă are probleme fundamentale pe care nu a reuşit să le rezolve de ani buni.

Mai devreme sau mai târziu, problemele economice vor aduce Spania la mâna Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Uniunii Europene (UE), spun analiştii. Împrumutul de urgenţă pentru a evita colapsul nu mai este o incertitudine, ci doar o problemă de timp.

Oficialii de la Madrid au început chiar să confirme situaţia critică. Ministrul Economiei şi banca centrală a statului au anunţat deja că economia a reintrat în recesiune, înregistrând contracţii economice timp de două trimestre consecutiv (octombrie 2011 - martie 2012). Economia spaniolă a scăzut cu 0,7% în ultimul trimestru din 2011 faţă de trimestrul precedent, iar pentru primele trei luni din 2012 nu au fost încă publicate datele, însă oficialii estimează că declinul a continuat. 

Madridul pune însă toate problemele pe seama contextului comunitar. „Este foarte dificil să eviţi atacurile pieţelor dacă rămân aceste incertitudini legate de moneda euro şi de proiectul Uniunii Europene", a declarat Luis de Guindos, ministrul spaniol al Economiei. Guvernatorul băncii centrale, Miguel Fernandez Ordonez, a atras însă atenţia că majorările de taxe şi tăierile bugetare aplicate anul acesta pot reprezenta un risc major pentru economie.

Datoria publică a statului se ridică la 61% din PIB, adică peste 640 de miliarde de euro. Aceasta s-a dublat de la izbucnirea crizei. Anul trecut, ţara a avut un deficit bugetar de 8,5% din PIB, unul dintre cele mai ridicate din UE. Astfel, datoria publică pe cap de locuitor se ridică la peste 16.700 de euro.

FMI nu are încredere în Madrid

Economiştii FMI au anunţat că se aşteaptă ca statul să nu-şi respecte ţinta de deficit pentru acest an (5,3%) şi nici pe cea pentru anul următor. În acelaşi timp, costurile de împrumut ale statului se menţin peste 6%, nivel nesustenabil, ceea ce face tot mai probabilă contractarea unui împrumut de urgenţă de la FMI şi UE. Oficialii de la Madrid susţin însă că nu se pune problema unei intervenţii externe de o asemenea magnitudine. Nivelul datoriei publice este eclipsat de un indicator şi mai îngrijorător. Datoria privată se ridică la 227% din PIB. Economiştii spun chiar că acesta este adevăratul motiv pentru care pieţele „pedepsesc" Spania cu randamente uriaşe.

Şomajul este cea mai gravă problemă a economiei spaniole. Acesta a ajuns la 23,6% în februarie, cel mai ridicat nivel din lumea dezvoltată. Comparativ, rata şomajului în zona euro se ridică la 10,8%. Situaţia este şi mai critică în rândul tinerilor spanioli: unul din doi nu are loc de muncă. Doar în acest an, Spania a introdus sau urmează să aplice măsuri de austeritate - tăieri bugetare, majorări de taxe - în valoare de 27 de miliarde de euro. Printre acestea se numără îngheţarea salariilor din sectorul public şi scumpirea utilităţilor (facturile la gaze vor creşte cu 5%, iar cele la electricitate cu 7%). La toate acestea se adaugă şi probuşirea pieţei imobiliare, care a tras după ea şi întregul sistem bancar.

Prăbuşirea imobiliarelor loveşte băncile

În medie, preţurile locuinţelor au scăzut cu până la 30% în 2011 faţă de perioada de vârf (2007-2008). În acelaşi interval, preţurile terenurilor au scăzut, în medie, cu 33%, însă în anumite regiuni ieftinirea a ajuns până la 74%. Iar expunerea uriaşă pe sectorul imobiliar afundă băncile în probleme.

În total, băncile spaniole au acordat credite imobiliare în valoare de 308 miliarde de euro, dintre care mai bine de jumătate au probleme, potrivit datelor băncii centrale a Spaniei. Fondul guvernamental destinat restructurării sistemului bancar a injectat deja 30 de miliarde de euro în bănci pentru a le ajuta să-şi desfăşoare în continuare operaţiunile. 45 de instituţii regionale de economii (cunoscute sub numele de „cajas") au fuzionat şi au rămas 15 bănci de dimensiuni mai mari şi considerate mai sigure.

Spaniolii nu-şi mai achită creditele

Chiar ieri, banca centrală a atras atenţia asupra fragilităţii sectorului bancar. Rata creditelor neperformante a ajuns în luna februarie la 8,2% din soldul total, cel mai ridicat nivel din octombrie 1994, potrivit datelor prezentateieri de Banca Spaniei, care a avertizat asupra dificultăţilor prin care trec băncile după prăbuşiriea pieţei imobiliare.  Valoarea creditelor neperformante a urcat cu 3,8 miliarde de euro, la 143,8 miliarde de euro. În acest context, analiştii se aşteaptă care restructurarea sistemului să continue, iar un număr ridicat de instituţii de creditare să nu supravieţuiască. 

"Producţia industrială a Spaniei este în cădere liberă, iar austeritatea fiscală draconică va agrava recesiunea. ''
Nouriel Roubini economist

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite