Cum a devenit Mafia cea mai mare bancă italiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică s-a dovedit a fi cel mai bun climat pentru extinderea „tentaculelor“ crimei organizate din Italia. În ultimii ani, cămătarii au îngenuncheat mediul de afaceri din „Cizmă“.

Cu o „cifră de afaceri" anuală de 140 de miliarde de euro, crima organizată a devenit cea mai profitabilă „întreprindere" din Italia. Criza economică şi dificultăţile prin care trec micii antreprenori şi oameni de afaceri au ajutat Mafia să-şi consolideze influenţa asupra economiei naţionale, care a ajuns la cote fără precedent. Sute de mii de firme au ajuns la mâna cămătarilor, după ce băncile au început să acorde tot mai greu credite.

Profit de 100 de miliarde de euro

Astfel de practici - împrumuturi de la cămătari şi taxe de protecţie - au devenit o „urgenţă naţională", se arată într-un raport al grupului italian SOS Impresa, care protejează interesele antreprenorilor în faţa crimei organizate.

Potrivit raportului, crima organizată din Italia are acum o „cifră anuală de afaceri" de 140 de miliarde de euro, generând profituri de peste 100 de miliarde de euro (mai mari decât cele obţinute de gigantul energetic italian Eni, spre exemplu). Astfel, cu lichidităţi în valoare de 65 de miliarde de euro, „Mafia Inc a devenit cea mai mare bancă din Italia", spun reprezentanţii SOS Impresa.

Organizaţii precum Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Napoli sau 'Ndrangheta din Calabria au lăsat deja urme adânci în economia italiană, acestea obţinând profituri echivalente cu 7% din Produsul Intern Brut al statului.

Bancherul-mafiot sau mafiotul-bancher?

Nu vă gândiţi însă la personaje precum cel interpretat de Marlon Brando în seria „Naşul". Cămătarii s-au adaptat, iar „rechinii" au lăsat localurile întunecate şi pline de fum pentru birouri, serviete şi costume. Gangsterii de stil vechi au fost înlocuiţi cu bancheri, avocaţi şi notari, cu toţii respectabili - în aparenţă.

În realitate, crima organizată se bazează acum pe complicitatea unor astfel de funcţionari, iar mafiotul nu mai este un bătăuş înarmat, ci mai degrabă un investitor cu fler şi simţ practic. „În acest moment, Mafia Inc este singura întreprindere dispusă să facă investiţii substanţiale", se arată în raportul intitulat „Influenţa criminalităţii asupra mediului de afaceri".

„Cămătarul tradiţional de la colţul străzii este pe făraş, lăsând loc cămătarilor care au legături strânse cu economia albă şi care operează cu ajutorul unor profesionişti aflaţi în funcţii înalte", potrivit raportului, preluat de Reuters. „Acesta este şantaj cu faţa curată. Prin profesiile lor, cunosc mecanismele pieţei legale de creditare şi adesea cunosc perfect poziţia financiară a victimelor lor".

Zeci de mii de locuri de muncă pierdute

Cel puţin 200.000 de firme au avut de-a face cu astfel de creditori, iar zeci de mii de locuri de muncă au fost pierdute din această cauză, susţin reprezentanţii SOS Impresa. „Potrivit estimărilor noastre, cămătarii au cauzat închiderea a 1.800 de firme în 2010 şi au distrus mii de locuri de muncă", adaugă ei.

Iar „tentaculele" continuă să se extindă. Este un lucru bine cunoscut că Mafia controlează activităţi profitabile precum jocuri de noroc, construcţii, industria de salubritate şi prostituţie. Industria jocurilor de noroc este o adevărată mină de aur: fiecare italian cheltuieşte, în medie, 1.300 de euro anual la aparate de pariuri şi bingo, dând astfel naştere unei pieţe de 76 de miliarde de euro, a treia industrie ca mărime din Italia, potrivit datelor Liberia, o asociaţie care luptă împotriva crimei organizate.

Însă, cu ajutorul unor politicieni corupţi, grupurile au reuşit să se extindă dincolo de punctele tradiţionale de influenţă (Napoli, Palermo) către nordul Italiei, în regiuni bogate precum Lombardia şi în tot mai multe domenii - de la sănătate publică, transporturi şi până la logistică.

Desen de Vali Ivan



Evaziunea de zi cu zi

Activităţile ilegale nu sunt limitate însă la nivelul crimei organizate. O descindere a autorităţilor în Cortina d'Ampezzo, una dintre cele mai exclusiviste staţiuni de schi din Italia, a scos la iveală cotele şocante la care se ridică evaziunea fiscală în statul supraîndatorat. La sfârşitul anului trecut, inspectorii Gărzii Financiare au descoperit 42 de italieni veniţi la schi la volanul unor autoturisme marca Lamborghini, Ferrari, BMW sau Porsche care declaraseră că au venituri anuale mai mici de 22.000 de euro. 

Cel mai şocant caz este cel al proprietarului unui boutique de lux, ale cărui venituri s-au ridicat la 1,6 milioane euro în 2011, dar care nu a putut prezenta nici măcar o chitanţă sau document, ceea ce arată că majoritatea veniturilor sale sunt nedeclarate. 

Similar, frauda cu ajutoarele sociale „înghite" anual miliarde de dolari. Potrivit datelor oficiale ale Institutului Naţional de Protecţie Socială din Italia (INPS), cele mai multe dosare de acest fel vizează persoane care mimează diverse handicapuri pentru a obţine ajutoare din partea statului.

Două miliarde de euro la bolnavi închipuiţi

Italia plăteşte pensii de handicap în valoare de 16 miliarde de euro pe an, adică aproximativ 1% din Produsul Intern Brut (PIB), în creştere de la 6 miliarde de euro cât plătea în 2001. Din această sumă, peste două miliarde de euro merg către persoane care sunt sănătoase, potrivit unui raport guvernamental din 2009. „Astfel de fraude nu afectează numai INPS, ci întreaga societate", a declarat Antonio Mastrapasqua, preşedintele INPS, citat de Bloomberg.

Italia se apropie cu paşi repezi de cea de-a cincea recesiune din ultimii zece ani, după ce economia a înregistrat o contracţie de 0,2% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de cele trei luni anterioare. Datoria publică a statului se ridică la 2.000 de miliarde de euro (120% din PIB), din care 300 de miliarde de euro trebuie achitate sau refinanţate în 2012.

"Corupţia şi evaziunea fiscală, la nivelul persoanelor fizice cât şi al companiilor, sunt două dintre cele mai mari probleme ale economiei italiene. "
Mario Monti
premierul Italiei

140 de miliarde de euro este „cifra de afaceri" anuală a crimei organizate din Italia.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite