Cum a amânat Dan Diaconescu vânzarea Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul OTV, care vrea să cumpere combinatul vâlcean, a depus şi o contestaţie prin care poate anula contractul de privatizare.

Dacă vrei să boicotezi vânzarea unei firme, depui o contestaţie în anulare la hotărârea acţionarilor privind acea vânzare, apoi ceri instanţei să suspende tranzacţia până la soluţionarea contestaţiei. Obţii, astfel, un document prin care poţi anula tranzacţia, dacă totuşi aceasta are loc.

Exact aşa a procedat Dan Diaconescu, proprietarul OTV, care a depus o contestaţie în anulare împotriva hotărârii AGA în baza căreia s-a stabilit metoda de privatizare a Oltchim Râmnicu Vâlcea. El a depus şi o solicitare de suspendare a tranzacţiei până la soluţionarea contestării sale. Dacă, totuşi, privatizarea va avea loc înainte ca această contestaţie să fie soluţionată, Diaconescu poate interveni pentru anularea contractului de privatizare. „Senzaţional", nu? Menţionăm doar că statul nu a avut încotro şi a amânat pentru câteva zile privatizarea Oltchim, deschiderea plicurilor urmând să aibă loc la 20 septembrie.

Pe lângă această... complicaţie provocată de Dan Diaconescu, oficialii statului au invocat şi o solicitare de amânare venită din partea unor candidaţi străini care n-au avut timpul fizic pentru a-şi traduce documentaţia necesară.
Diaconescu a depus contestarea în anulare a hotărârii AGA Oltchim la data de 13 septembrie, la Tribunalul Vâlcea, primul termen de judecată fiind stabilit pentru ziua de 18 octombrie 2012.

Privatizarea nu va mai putea fi amânată

„Având în vedere circumstanţele economice şi interesul manifestat de potenţialii cumpărători, precum şi ţinând seama de alte condiţii care ar putea influenţa negativ rezultatele unui proces de privatizare, decidem modificarea termenelor procedurii de privatizare", se menţionează în decizia semnată ieri de Remus Vulpescu, şeful Oficiului pentru Privatizare.

El a precizat că nu va mai fi posibilă o altă amânare pentru că până pe 22 septembrie autorităţile române trebuie să informeze Fondul Monetar Internaţional.

„Avem un calendar de privatizare, cum spuneam, foarte dens şi cu o durată foarte scurtă. România şi-a asumat un termen-limită faţă de instituţiile financiare internaţionale să depună dovada desemnării unui câştigător la acest proces de privatizare în timp util, pentru ca informaţia să ajungă la cunoştinţa boardului FMI, care urmează în data de 29 septembrie să analizeze stadiul de îndeplinire de către România a angajamentelor asumate", a explicat Vulpescu.

Chimcomplex, printre ofertanţi

Până la primul termen-limită (luni, 17 septembrie, ora 12.00) au depus oferte pentru Oltchim trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, şi omul de afaceri Ştefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex şi Aisa Invest din Cluj.

Începerea negocierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă o precondiţie pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunţat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiţii nu este îndeplinită.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite