Cum a ajuns combinatul ArcelorMittal Galaţi să ia energie de pe-o zi pe alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul dintre Hidroelectrica şi ArcelorMittal Galaţi, al doilea mare consumator de energie al ţării, expiră vineri. Combinatul siderurgic va fi nevoit să cumpere electricitate la preţuri uriaşe de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, până încheie un nou contract.

În 2011, combinatul ArcelorMittal Galaţi, al doilea mare consumator al ţării, a utilizat energie de la Hidroelectrica la un preţ cu 25% sub media pieţei. Contractul a fost încheiat atunci pe bursa de energie OPCOM, însă după o idee năstruşnică: Mittal a cerut energie la un preţ foarte mic, la care doar Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie, îi putea livra.

Aceasta deşi, la finele lunii decembrie 2010, când s-a perfectat tranzacţia, producătorul hidro contractase deja toată producţia estimată pe 2011 şi a fost nevoit să cumpere mai multă energie scumpă, de la termocentrale, pentru a o livra către Mittal.

Seceta a înjumătăţit producţia Hidroelectrica

Artificiul a fost posibil după un pelerinaj al celor de la ArcelorMittal la Cotroceni şi la Ministerul Economiei, unde s-a decis că Hidroelectrica trebuie să joace şi un rol social, pentru a menţine cele 9.000 de locuri de muncă de la combinatul gălăţean.

Aşa că Mittal s-a ales cu o cantitate mare de energie (1,75 TWh, adică 3% din consumul total al ţării), la un preţ de 130 de lei pe MWh, cu 25% mai mic decât media de pe bursa OPCOM. Marele perdant a fost, evident, Hidroelectrica. Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei, a calculat pierderi de 70 de milioane de lei din această afacere.

Contractul uzinei expiră în două zile

Anul acesta, seceta a înjumătăţit producţia de energie hidro şi totul s-a întors la 180 de grade. Cei de la Mittal sperau să încheie un nou contract după modelul patentat anii trecuţi, însă producătorul de energie se află în forţă majoră, iar încheierea unui nou acord nu mai este posibilă.

Astfel că, în momentul de faţă, ArcelorMittal nu are niciunfel de contract pentru a primi energie în 2012, iar cel cu Hidroelectrica expiră vineri, 6 ianuarie. Contactat de „Adevărul", un oficial din conducerea combinatului a ridicat din umeri. „Mai sunt câteva zile. Vom vedea ce vom face. Ceva trebuie să facem, că doar n-o să închidem combinatul", a declarat el.

Singura soluţie pentru a menţine activitatea uzinei este achiziţia de electricitate de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), o platformă a bursei special înfiinţată pentru aceste situaţii, dar unde şi preţul este pe măsură. Spre exemplu, ieri, preţul sărise de 300 de lei pe MWh pentru un anumit interval al zilei.

Cum au ajuns cei de la Mittal în această situaţie? „Ei au sperat până în ultimul moment să plouă şi să fie ridicată forţa majoră de la Hidroelectrica, astfel încât să încheie un nou contract", ne-au spus surse din domeniu.

Explicaţia este plauzibilă mai ales în contextul în care, în decembrie, au existat oferte pe Piaţa Contractelor Bilaterale (PCCB), platforma clasică a bursei OPCOM, prin care combinatul ar fi putut lua electricitate pentru mai multe luni din acest an.

Mittal a ignorat aceste oferte, deşi erau la preţuri mult mai bune decât va plăti acum pe PZU. Spre exemplu, complexurile Rovinari şi Turceni au vândut energie cu 220 de lei pe MWh. Pentru următoarele zile nu mai există nicio ofertă pe PCCB (ofertele trebuie depuse cu o săptămână înaintea tranzacţiei).

Ministerul se spală pe mâini

Cei de la Ministerul Economiei, care anul trecut susţineau sus şi tare că trebuie să ajutăm Mittal pentru cele 9.000 de locuri de muncă, acum au cu totul altă atitudine: „Nu e treaba noastră. Să se ducă pe bursă şi să plătească preţul pieţei".

În urmă cu două săptămâni, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul", ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că Hidroelectrica nu mai are energie suficientă pentru a încheia un nou contract cu uzina din Galaţi.

Întrebat de unde va lua Mittal energie în acest an, ministrul a răspuns: „Asta e marea problemă. Noi o să încercăm să producem cât mai multă, pentru a fi energie pe piaţă. Iar dacă se poate şi mai ieftină, e şi mai bine, dar în condiţiile date, când Hidroelectrica funcţionează la 30-40% din capacitate, asta e. Trebuie găsite soluţii alternative. O să abordăm discuţii şi cu colegii de la Nuclearelectrica, şi cu cei din Oltenia. Nu avem încotro", a arătat oficialul ministerial.

Expiră şi acordul cu Electrica

Tot acum expiră şi contractul pe care îl avea Mittal cu Electrica pentru profilarea energiei. Electrica prelua energia cumpărată de Mittal de la Hidroelectrica în bandă (încontinuu, la aceeaşi putere) şi i-o furniza apoi în funcţie de necesităţile de consum din fiecare oră ale combinatului siderurgic.

„Nu vom încheia un nou contract şi nici nu ştim cum îşi vor face profilarea de acum încolo", ne-au declarat surse din Electrica.

Suspiciune de ajutor de stat

În urma unei plângeri a Fondului Proprietatea, Comisia Europeană a demarat o investigaţie a contractelor încheiate de Hidroelectrica, inclusiv cel cu ArcelorMittal. Autorităţile de la Bruxelles verifică dacă este vorba despre un ajutor de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite