Cum a ajuns Petrom perla economiei ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu investiţii masive, Petrom a reuşit performanţa să ajungă de la pierderi de 974 de milioane de lei în 2004 la un profit-record de 2,1 miliarde de lei în 2010. Petrom a asigurat anul trecut 11% din veniturile bugetului de stat şi echivalentul a 24% din investiţiile publice ale României.

La finele săptămânii trecute, mediul economic din România a avut o surpriză neplăcută: oferta prin care statul a vrut să vândă 9,84% din acţiunile sale la Petrom a fost un eşec, pentru că investitorii nu au subscris pentru minimum 80% din acţiuni.

Lovitura pentru economia ţării este cu atât mai mare cu cât Petrom este cea mai valoroasă şi cea mai profitabilă companie românească. În prezent, pe bursă, compania valorează peste cinci miliarde de lei.

Investiţii masive

Cum a ajuns Petrom prima în topul companiilor româneşti? Petrom a luat fiinţă în anul 1997, ca societate naţională a petrolului. În perioada 2003-2004, când s-a derulat procesul de privatizare, compania era în pragul ruinei, pentru că instalaţiile erau vechi, de zeci de ani, iar statul nu avea bani de investiţii. OMV a preluat atunci 51% din companie.

Investiţiile masive din ultimii şase ani, de 24,7 miliarde de lei în total, au fost principalul motor care a propulsat compania de la pierderi de 974 de milioane de lei în 2004, la un profit-record de 2,19 miliarde de lei anul trecut, la nivel de grup. Anul acesta, grupul Petrom estimează un nou record al câştigului net, 2,3 miliarde de lei.

Compania asigură 41% din consumul de petrol al ţării şi 37% din cel de gaze. În sectorul petrolier, preţurile sunt mult mai mari decât în urmă cu şapte ani, ca urmare a cererii ridicate de energie. Petrom este concesionarul unor rezerve dovedite de ţiţei şi gaze de peste 830 de milioane de barili echivalent petrol, România fiind una dintre puţinele ţări din Europa care mai au o producţie proprie de hidrocarburi. Petrom a ieşit şi pe pieţele externe. Extrage petrol din Kazahstan şi are benzinării în Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.

36,7 miliarde de lei este contribuţia Petrom la bugetul statului în perioada 2005-2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite