Cum a ajuns Nokia de la lider mondial la un pas de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la liderul incontestabil pe piaţa telefoanelor mobile, Nokia a ajuns de la începutul acestui an la un pas de faliment. Valoarea companiei s-a înjumătăţit, vânzările au scăzut dramatic, pierderile au crescut şi au apărut zvonurile că producătorul finlandez va fi preluat de Microsoft sau de Samsung.

În cel de-al doilea trimestru din 2011, vânzările nete ale grupului Nokia s-au ridicat la 9,275 miliarde de euro, cu 7% mai mici decât cele înregistrate în perioada similară a anului trecut. Tot în intervalul aprilie-iunie 2011, pierderile companiei s-au ridicat la 487 milioane de euro.

În acest interval, compania a livrat 88,5 milioane de telefoane, în scădere cu 20% faţă de perioada similară din 2010 si cu 7,5 milioane de unităţi mai puţin decât estimau analiştii. Din acestea, doar 16,7 milioane au fost smartphone-uri, cu 34% mai putin faţă de al doilea trimestru din 2010.


După ce un document intern a dezvăluit faptul că vânzările şi profiturile din acest an vor fi cu mult sub aşteptări, preţul acţiunilor Nokia a scăzut vertigionos, cu până la 20%, iar valoarea companiei a scăzut cu aproape jumătate din februarie. Până acum, un executiv a demisionat, iar agenţiile de evaluare financiară au scăzut ratingul acordat companiei.

image

Valoarea de piaţă a companiei se ridică acum la puţin peste 30 de miliarde de euro.


Lucrurile s-au agravat atunci când Stephen Elop, directorul executiv al companiei, a comparat poziţia pe piaţă a Nokia cu o persoană aflată pe o platformă petrolieră în flăcări. Imediat, au apărut şi zvonurile privind preluarea Nokia de către rivali precum Microsoft şi Samsung, negate însă de oficialii producătorului finlandez. Toate acestea după ce, în ultimii ani, Nokia a pierdut treptat teren în faţa rivalilor de la Apple, Samsung şi a producătorilor din China şi India.

Acestea reprezintă doar cele mai recente dificultăţi ale companiei care, în ultima perioadă, a pierdut tot mai mult din cota de piaţă în faţa aparatelor iPhone produse de Apple, a telefoanelor bazate pe sistemul de operare Android elaborat de Google şi, nu în ultimul rând, în faţa produselor din China, transmite „Financial Times“.

Când eşti în vârf, poţi doar să cobori

Multă vreme, Nokia a fost liderul incontestabil al pieţei telefoanelor mobile. Succesul înregistrat de aparatele iPhone şi telefoanele bazate pe sistemul de operare Android au şubrezit însă imperiul producătorului finlandez, care investea timp şi resurse pentru dezvoltarea sistemului de operare Symbian, a cărui „strălucire" pălea în faţa competitorilor. Încă din 1996, Nokia a dominat piaţa smartphone-urilor. Însă în al doilea trimestru al acestui an, compania a fost depăşită de Samsung, iar în următoarele trei luni ea va fi lăsată în urmă şi de Apple, ajungând astfel pe locul trei la nivel mondial.

Încercând să redevină competitivi şi atractivi pentru utilizatori, managementul Nokia a decis, la începutul acestui an, să renunţe la Symbian în favoarea unui nou sistem de operare, elaborat în parteneriat cu Microsoft. De asemenea, litigiile cu Apple privind tehnologiile folosite la iPhone au consumat resurse importante. Primul proces a fost intentat în octombrie 2009, iar disputele au continuat până la începutul acestei luni, finalizându-se cu o victorie istorică pentru Nokia. Apple le va achita finlandezilor o sumă pentru utilizarea tehnologiei şi, de acum înainte, îi va plăti drepturi de autor.

Condamnat la obscuritate


Nokia, cea mai mare companie europeană din sectorul tehnologic, a prezentat în iunie, la Singapore, un nou aparat smartphone, însă analiştii şi publicul rămân sceptici faţă de viitorul produsului. Lansarea N9 a venit în cel mai dificil moment din istoria companiei. După ce un document intern a dezvăluit faptul că vânzările şi profiturile din acest an vor fi cu mult sub aşteptări, preţul acţiunilor Nokia a scăzut vertigionos, valoarea companiei a scăzut cu aproape jumătate din februarie şi până acum, un executiv a demisionat, iar agenţiile de evaluare financiară au scăzut ratingul acordat companiei.

Informaţia privind preluarea Nokia de către Samsung a venit la doar câteva zile după ce presa internaţională scria că Microsoft ar putea cumpăra Nokia. Stephen Elop, directorul executiv al companiei finlandeze, a declarat ieri că nu există astfel de discuţii, iar speculaţiile conform cărora Nokia este de vânzare sunt „total nefondate".
Aceste zvonuri au apărut imediat după ce reprezentanţii companiei au anunţat că se aşteaptă la profituri şi vânzări mult mai mici în 2011 decât se anticipase anterior. În aceeaşi zi, preţul acţiunilor Nokia au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani. Ieri, directorul de tehnologie al companiei a demisionat. Încă o lovitură a venit din partea agenţiilor de evaluare financiară, care au scăzut ratingul acordat companiei. Toate cele trei mari agenţii – Moody's Investors Service, Fitch şi Standard & Poor's - au scăzut ratingul şi au revizuit perspectiva calificativului acordat.

Faptul că N9 este bazat pe sistemul de operare MeeGo i-a determinat pe specialişti să afirme că, din start, aparatul este condamnat la obscuritate, transmite agenţia de ştiri Reuters. Nokia a anunţat încă de acum patru luni că va renunţa la acest sistem de operare. Modelul N9 este singurul din gama Nokia care va folosi MeeGo. „Pare fără sens să lansezi un telefon precum N9, bazat pe o platformă la care managementul a renunţat deja", spune analistul RBS Didier Scemana. În plus, apariţia acestuia pe o piaţă dominată de Google (prin telefoanele Android) şi Apple (prin aparatele iPhone) a atras numeroase critici. „Nu mă aştept şi cred că nici măcar Nokia nu se aşteatpă ca acest telefon să o scoată din pasa proastă", a spus şi Melissa Chau, analist la firma de cercetări IDC.

Oficialii Nokia rămân însă optimişti. Elop a spus că N9 face parte din demersurile Nokia de a introduce „o experienţă incitantă legată de interfaţă, designul industrial "De asemenea, Marko Ahtisaari, directorul departamentului de desing al Nokia, a declarat că N9 se va remarca datorită structurii din policarbonat, care îi permite să aibă „performanţe extrem de bune în ceea ce priveşte calitatea convorbirilor, astfel, spre deosebire de unele produse concurente, nu trebuie să ţii aparatul într-un mod special pentru a efectua apeluri sigure", făcând referire la telefoanele iPhone 4. Pentru a putea concura cu producătorii low end din India şi China, Nokia a prezentat ieri trei modele cu preţuri mici, C2-02, C2-03 ŞI C2-06.

Însă principalul obiectiv al companiei rămâne lansarea telefonului care operează pe baza paltformei Windows, recunoaşte Elop. Aparatul va fi prezentant spre sfârşitul acestui an, urmând a fi comercializat începând cu 2012.


Stephen Elop, directorul executiv al Nokia, a declarat că 2011 „va fi un an greu“, în contextul în care Nokia este în plin proces de stabilire a unei noi strategii.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite