Cum a ajuns Apple cea mai valoroasă firmă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania care a fost înfiinţată într-un garaj de Steve Jobs alături de alţi doi parteneri are acum cea mai mare valoare de piaţă din lume: 623,5 miliarde de dolari.

În urmă cu 35 de ani, Steve Jobs alături de Steven Wozniak şi Ronald Wayne punea bazele Apple, companie care a urmat un traseu spectaculos, cu urcuşuri şi coborâşuri. Firma a ajuns zilele acestea la valori-record de 623,52 de miliarde de dolari, devansând maximul atins de Microsoft în 1999, în „epoca de aur" a companiilor IT.

Click pentru a mări!

Info

Povestea unui succes

Produsele lansate de vizionarul Steve Jobs au avut efecte impresionante asupra preţurilor acţiunilor de-a lungul timpului. Încă din 1980, compania Apple Computer a început să lanseze produse, iar unul dintre cele mai cunoscute este computerul personal Macintosh. În 1985, Jobs a demisionat, din cauza unor conflicte interne, dar acesta s-a întors în 1997 cu planuri de a lansa iMac, ceea ce s-a şi concretizat în 1998. O altă lansare importantă a fost cea a primului iPod în 2001. După revenirea lui Jobs, compania a început să crească ajungând ca în 2004 o acţiune în cadrul Apple să valoreze aproape 50 de dolari. Acţiunile companiei au început să crească spre 100 de dolari o dată cu lansarea primului iPhone din 2007.

La lansarea iPhone 3G, unde Steve Jobs a apărut extrem de slăbit din cauza cancerului, o acţiune Apple sărea de 150 de dolari, însă la răspândirea zvonului că vizionarul ar părăsi compania a dus la o scădere a acţiunilor cu 10%. Iar anunţul că şeful Apple va intra în concediul medical a depreciat şi mai mult preţul acţiunilor.

În ciuda bolii de care suferea, Steve Jobs nu a renunţat la visul său şi a revinit la Apple pentru a lansa primul iPad în 2010, moment în care o acţiune valora 250 de dolari. Euforia lansării acestui produs au propulsat acţiunile către valori de peste 300 de dolari. Însă plecarea din ianuarie 2011 a şefului Apple în concediu medical a marcat din nou o scădere a acţiunilor de 9%. Dar vizionarul nu a putut să rateze lansarea iPad 2 din martie 2011. În vara anului 2011, o acţiune Apple valora deja 400 de dolari, însă anunţul că Steve Jobs va demisiona a adus o uşoară depreciere a acestei cotaţii. Acţiunile Apple au scăzut şi mai mult în octombrie 2011, când a fost lansat telefonul iPhone 4S, unde nu şi-a făcut apariţia Jobs.

Pe data de 6 octombrie 2011, când Steve Jobs a murit, acţiunile s-au oprit de la tranzacţionare, iar ulterior ele au scăzut uşor, după deschiderea burselor americane. Scăderea a fost de 0,9%,faţă de sedinţa anterioară, o acţiune Apple ajungând sâ coste 374,88 de dolari.

Provocarea de a-l înlocui pe Jobs

După moartea lui Jobs, compania a rămas pe mâna lui Tim Cook, care fusese numit în funcţia de CEO încă din august 2011. Creşterea companiei în urma unei asemenea pierderi părea, oricum, o misiune imposibilă pentru noul şef Apple. Dacă în 2010 compania a avut venituri de 65,2 miliarde de dolari, în 2011 firma a avut venituri de peste 108 miliarde de dolari, în mare parte fiind meritul lui Jobs, într-o oarecare măsură contribuind şi Cook.

În 2012, acţiunile Apple au urcat cu 64%. În primele luni ale acestui an, acţiunile companiei au avut o evoluţie extrem de bună, în martie depăşind  preţul de 600 de dolari, în urma lansării iPad 3. În schimb, în aprilie, acţiunile producătorului de tele­foane mobile şi tablete au scă­zut cu 9%, în condiţiile în care investitorii erau tot mai îngrijoraţi.

Particparea Apple la un eveniment important din industria IT (în iunie, la San Francisco) a pornit motorul de creştere pentru companie. Aşadar, pe data de 20 august, Apple a bătut recordul celei mai mari capitalizări bursiere. Preţul unei acţiuni a ajuns la 664,75 de dolari, ceea ce, având în vedere numărul acţiunilor din piaţă, duce la o valoare totală a capitalizarii de 623,14 miliarde de dolari.

1.330% este amploarea creşterii acţiunilor Apple înregistrată în perioada 2005-2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite