Culturile de soia modificate genetic, interzise prin decret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile de producători agricoli şi fermierii specializaţi în cultivarea de soia au pichetat Ministerul Agriculturii - şi avertizează cu proteste mult mai ample - pentru că, printr-o

Asociaţiile de producători agricoli şi fermierii specializaţi în cultivarea de soia au pichetat Ministerul Agriculturii - şi avertizează cu proteste mult mai ample - pentru că, printr-o ordonanţă adoptată fără consultarea reprezentanţilor fermierilor, se interzice cultivarea de plante modificate genetic.
"Uniunea Europeană nu a cerut interzicerea acestor culturi, a solicitat doar ca România să-şi precizeze poziţia în chestiunea plantelor modificate genetic, şi autorităţile de la Bucureşti pot obţine o derogare pentru ca astfel de culturi să mai poată fi dezvoltate şi după integrarea ţării noastre", afirmă reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor Agricoli, Biotech. În mod normal, interzicerea cultivării de plante modificate genetic ar trebui să intervină în momentul integrării sau, dacă se obţine o perioadă de tranziţie, la sfârşitul acelei perioade. Însă guvernul a adoptat încă de anul trecut, cu câteva zile înaintea Crăciunului, o ordonanţă (nr. 195/2005) prin care interdicţia se aplică încă de pe acum. Cultivatorii se văd, astfel, puşi în situaţia că nu-şi mai pot însămânţa terenurile, în pragul campaniei de primăvară, ceea ce i-a determinat să vină la Bucureşti.
Zeci de mii de hectare, în impas
Potrivit estimărilor asociaţiei Biotech, în România sunt 1,8 milioane de fermieri care cultivă soia modificată genetic pe suprafeţe ce totalizează 80.000 de hectare. De asemenea, peste 80% din soia cultivată în ţara noastră este modificată genetic, pentru că astfel de culturi prezintă o serie de avantaje. Între acestea se numără randamentele mult mai ridicate decât în cazul celor clasice, necesitatea utilizării doar a unui singur tip de erbicid şi faptul că se autopolenizează.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite