Cultivatorii de hamei vor subvenţii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de hamei cer subvenţii de 1.300 de lei pe hectar, afirmând că subvenţia din prezent, de 100 de lei/ha, este „o nimica toată“ faţă de preţul de producţie.

Reprezentantul Asociaţiei Române a Cultivatorilor de Hamei (IHGC), Akos Mora, a declarat, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că producătorii români de hamei rezistă foarte greu pe piaţă, în condiţiile în care există o serie de probleme care ar trebui reglementate la nivel guvernamental.

Nu cultivă pe terenurile lor

Potrivit lui Akos Mora, producătorii români de hamei cer reglementarea pe plan legislativ, la nivel de cadastru, a suprafeţelor cultivate cu hamei, dat fiind că ei au cumpărat de la fostele IAS-uri plantaţiile de hamei, însă terenul aparţine altor proprietari şi au existat chiar situaţii în care oamenii le-au tăiat stâlpii care susţin culturile.
O altă solicitare se referă la subvenţii, producătorii de hamei cerând corelarea procentului de 10% din preţul de producţie prevăzut de lege cu suma aferentă.
Akos Mora a explicat că preţul de producţie la hamei este de 13.000 de lei pe hectar, astfel că subvenţia de 10% ar trebui să fie de 1.300 de lei pe hectar, nu de 100 de lei pe hectar, cât este în prezent, ceea ce reprezintă „o nimica toată“.
Cultivatorul a precizat că asociaţia a făcut demersuri în acest sens la ultimele trei-patru guverne, dar nu a primit niciun răspuns, şi că urmează să se adreseze şi Executivului actual, cu aceeaşi solicitare.
Akos Mora a spus că este nevoie de sprijin de la stat pentru replantarea culturilor de hamei sau plantarea de noi culturi de hamei în România, în condiţiile în care mai există doar 240 de hectare cultivate cu hamei, adică mai puţin de 10% faţă de perioada de dinainte de 1989.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite