Cu paşi de melc, Europa iese din criza financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a revizuit în creştere prognoza privind avansul economic al ţărilor comunitare din 2010, la 1,8%. Măsurile de austeritate impuse de guvernele statelor din UE în vederea reducerii deficitelor bugetare uriaşe vor determina o creștere economică „graduală și inegală“.

Executivul Uniunii Europene a anunţat luni că se aşteaptă ca pieţele mondiale să fie „slabe", iar revenirea acestora din recesiune să varieze de la stat la stat.

Comisia Europeană (CE), braţul executiv al Uniunii Europene, a adăugat că Produsul Intern Brut (PIB) cumulat al celor 27 de ţări comunitare va creşte, în acest an, cu 1,8%, depăşind prognozele înaintate în luna mai, care anunţau un avans de numai 1%. Pentru următorii doi ani, CE estimează, în Raportul privind prognoza economică, creşteri economice de 1,7%, respectiv 2%.

RECORDURI ISTORICE NEGATIVE

Cu toate acestea, investitorii şi analiştii rămân reticenţi faţă de abilitatea statelor cu dificultăţi din UE de a evita intrarea în incapacitate de plată. Mai mult, acordul dintre Irlanda, Fondul Monetar Internaţional şi UE nu a reuşit să calemeze neliniştile, ci a reorientat atenţia către aşa-zisele ţări „periferice" (Spania, Portugalia, Italia).

Prima de risc (CDS) pentru obligaţiunile guvernamentale portugheze a crescut ieri cu 11,5 puncte de bază, iar cea pentru obligaţiunile spaniole a urcat cu nouă puncte de bază, potrivit datelor CMA (The Institute of Certified Management Accountant).

În plus, prima de risc pentru titlurile emise de guvernul din Italia a înregistrat o majorare de şapte puncte de bază. Toţi cei trei indicatori au atins în prezent recorduri istorice. Dermot Ahern, ministrul irlandez al Justiţiei, a declarat ieri că mai mulţi oficiali ai Băncii Centrale Europene au încercat să „forţeze" statul să ceară ajutor extern la începutul lunii trecute, iar acum încearcă să facă acelaşi lucru cu Portugalia.

„În mod clar au existat oameni din afară ţării care au încercat să ne afecteze calitatea de stat suveran, să facem o cerere, să aruncăm prosopul înainte ca noi, ca guvern, să luăm asta în considerare", a declarat acesta într-un interviu pentru RTE, preluat de Bloomberg. „Şi, dacă aţi observat, ei încearcă să facă acelaşi lucru cu Portugalia acum", a adăugat acesta. Întrebat cine anume sunt cei care au făcut aceste presiuni, acesta a declarat: „Evident, oameni de la Banca Centrală Europeană".

RESTRUCTURAREA DATORIILOR, „INEVITABILĂ"

Nouriel Roubini, economistul care a prevăzut criza financiară izbucnită în 2008, a declarat că această perioadă de creştere economică redusă este exacerbată de măsurile fiscale de austeritate implementate „în mod nesăbuit", iar în final aceşti doi factori vor duce la restructurarea datoriilor de către mai multe state.

„Rezerva Federală a venit în salvare cu tipărirea de bani, preferând această metodă decât să restructureze, aşa cum s-a întâmplat în Grecia, Irlanda şi poate şi în Spania şi Portugalia", a spus Roubini, categorisind mişcarea ca fiind nesustenabilă, informează „The Wall Street Journal". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite