Cu cât ne-a scumpit viaţa căderea leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea euro, a francului şi a dolarului, determinată în bună măsură de criza politică internă, a majorat ratele şi facturile românilor cu până la 5%.

Până la începutul acestei luni, cursurile de schimb pentru euro, franc elveţian şi dolar se stabilizaseră pe un anumit culoar, iar variaţiile de la o zi la alta erau nesemnificative. De la începutul lunii, moment în care s-a declanşat o adevărată criză pe scena politică locală, toate valutele au început să crească considerabil în raport cu leul şi să atingă noi maxime de la o zi la alta.

România a început să fie văzută mai vulnerabilă de investitori, aceştia mizând pe deprecierea leului, care a înregistrat în ultimele două săptămâni cea mai proastă evoluţie dintre toate monedele din regiune.

Euro s-a scumpit în ultima lună cu 2,26%, de la 4,46 la peste 4,56 lei pe unitate, francul elveţian a urcat şi el până la 3,8 lei, iar dolarul a marcat o creştere semnificativă de 5,6%, până la 3,73 lei.

Ratele, greu de achitat

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a arătat recent că leul se va aprecia, iar  cursul de schimb va reveni sub nivelul de 4,5 lei/euro după referendum. „Consider că e o evoluţie conjuncturală, cursul va veni înapoi, deci se va aprecia, cred eu, până la un nivel de sub 4,5lei/euro, cam de unde a plecat în momentul respectiv, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică", a spus Florin Georgescu.

Între timp, românii constată cum ratele la credite, facturile şi alte cheltuieli le cresc de la o zi la alta. De exemplu, o persoană care are de achitat o rată de 600 de euro a scos din buzunar în urmă cu o lună 2.670 de lei. Acum, ea va trebui să plătească cu 60 de lei mai mult pentru a-şi achita rata. În cazul unei rate de 1.000 de franci elveţieni, costul a crescut cu aproape 85 de lei, până la 3.800 de lei. În condiţiile în care leul va continua să se deprecieze, românii care au contractat credite se vor descurca tot mai greu cu plata ratelor, iar numărul restanţierilor va creşte. La finele lunii mai, aproximativ 725.000 de români înregistrau restanţe la peste un milion de credite. Cele mai multe restanţe se înregistrau la împrumuturile în euro.

Importuri mai scumpe

Scumpirea euro nu-i afectează însă numai pe cei care au de rambursat credite la bănci. Facturile indexate în funcţie de moneda unică, cum sunt cele de telefonie, de transport aerian sau cele emise de agenţiile de turism, sunt şi ele mai mari.

În plus, scumpirea semnificativă a dolarului se va resimţi la pompă. Preţul carburanţilor, stabilit în funcţie de cel al petrolului calculat în dolari, a crescut şi el în ultimele zile, după o perioadă de uşoară scădere. Per total, toate bunurile importate, achitate în euro sau dolari, se vor găsi pe rafturile magazinelor la preţuri mai mari.

Info
Info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite