Cu bugetul la Curtea de Justiţie. Ce sancţiuni ne aşteaptă dacă încălcăm noul pact fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană de Justiţie va fi împuternicită pentru a sancţiona orice derapaj fiscal din partea statelor care vor semna noul pact european. Penalităţile pot ajunge până la 0,1% din PIB-ul respectivului stat, potrivit unui draft al acordului, obţinut de „The Wall Street Journal“.

Draftul va fi discutat şi finalizat astăzi, la Summitul European care începe în mai puţin de o oră la Bruxelles, la care participă şi preşedintele Traian Băsescu. Se aşteaptă aprobarea tratatului de toate cele 26 de state care şi-au exprimat încă din decembrie dorinţa de a adera la noul pact. Marea Britanie a rămas singurul stat comunitar care nu va face parte din noul tratat.

România şi-a exprimat dorinţa de a adera la tratat încă de la începutul lunii decembrie.

„În cazul în care Curtea (de Justiţie – n.r.) consideră că o parte semnatară (a acordului – n.r.) nu a respectat termenii, ar putea impune penalizări adecvate circumstanţelor, care nu vor depăşi 0,1% din PIB-ul respectivului stat“, potrivit documentului.

Draftul mai prevede că orice stat care vrea să apeleze la fondul permanent de urgenţă al UE (Mecanismul European de Stabilitate – ESM – cu o capacitate de creditare de 500 de miliarde de euro) după martie 2013 trebuie mai întâi să ratifice acest pact fiscal, care va fi activat după ce va fi ratificat de parlamentele din 12 state europene.

Vezi aici ce prevede pactul fiscal

Astăzi, liderii europeni vor încerca să clarifice aspectele finale ale tratului. Dintre acestea, cea mai importantă necunoscută este dacă statele care semnează pactul, dar nu fac parte din zona euro, vor obţine permisiunea de a participa la întâlnirile la care se discută probleme specifice zonei euro. Un alt aspect încă neclar este dacă statele vor fi sau nu sancţionate atunci când nu respectă raportul dintre datoria publică şi PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite