Croitoru (BNR): Căderea economică din acest an ar putea fi mai mare decât estimările oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, crede că estimările privind contractarea economiei cu 1,9 % în acest an ar putea fi depăşite. În plus, oficialul consideră că Produsul Intern Brut de anul viitor nu se va diferenţia foarte mult de cel înregistrat în 2010.

„Chiar şi în 2010, creşterea economică ar putea să fie mai negativă decât estimăm acum“, a declarat Croitoru.

Acesta a precizat că ţinta de deficit bugetar ar putea fi şi ea depăşită, iar cele pentru 2011 şi pentru 2012 vor fi extrem de greu de atins.
Oficialul a adăugat că până în 2012 - an electoral - este necesară o ajustare fiscală puternică pentru a putea respecta criteriile de aderare la zona euro. De altfel, singurul criteriu de convergenţă pe care România îl îndeplineşte în acest moment este cel al datoriei publice, însă şi acesta ridică probleme.

„Este adevărat că, în acest moment, criteriul datoriei publice este atins, însă el se erodează foarte repede“, a spus Croitoru. Nevoia de finanţare a deficitului bugetar este în creştere, iar asta presupune împrumuturi masive ale statului. Astfel, potrivit lui Croitoru, datoria publică pe termen mediu ar putea atinge 44% din PIB. Totodată, oficialul crede că un nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional ar trebui să fie unul de tip precaut, adică fără bani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite