UPDATE Croitoru, BNR: Măsurile de reducere a salariilor şi a pensiilor nu vor fi redresate niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discursul economic, bugetul şi cadrul fiscal arată că măsurile de reducere a salariilor şi a pensiilor nu vor fi redresate niciodata, a declarat astăzi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

UPDATE

"Să ajuţi microîntreprinderile sună prost. Asta presupune transfer de bani de la buget. M-am gândit că suntem într-un an în care reducem salariile şi pensiile. Termenul până la care se aplică aceste măsuri a fost stabilit 31 decembrie, dar discursul economic, bugetul şi tot cadrul fiscal pe termen scurt e făcut ca aceste măsuri să nu fie redresate niciodată", a spus Croitoru.

Măsurile de austeritate ar trebui menţinute între 18 şi 24 de luni pentru a avea efecte în plan macroeconomic, este de părere consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, într-o declaraţie pentru postul de televiziune The Money Channel, preluată de money.ro.

"În România se manifestă un fel de ipocrizie colectivă"

În România se manifestă, în prezent, un fel de ipocrizie colectivă, a declarat astăzi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, precizând că  există mai multe probleme în ceea ce priveşte rolul de comunicator al presei, investiţiile publice şi sistemele de sănătate, respectiv învăţamânt.

"Se manifestă un fel de ipocrizie colectivă. Şi există mai multe probleme. Problema salariilor - toată lumea se vaită de salarii, dar nimeni nu recunoaşte că salariul preşedintelui şi al priministrului este foarte mic în raport cu funcţia pe care o presupune. Şi atunci menţinem ipoteza de corupţie la nivel înalt. De-aia nu putem avea în Guvern, nu neaparat cel actual, oameni pregătiţi", a spus Croitoru.

El a adăugat că toţi politicienii spun că trebuie să fie crescute investiţiile publice, dar aproape 60% din cheltuielile din buget sunt pentru pensii, salarii si asistenţă socială. În plus, consilierul guvernatorului BNR a arătat că sistemul public este unul distorsionat, "cu o faţă monstruoasă", format din multe persoane care s-au pensionat la 40 de ani. "Potrivit doamnei Vass (n.r. - Andreea Vass Paul, consilier al premierului Emil Boc), cel puţin 300.000 de persoane s-au pensionat pe caz de boală fraudulos", a adăugat oficialul BNR.

Croitoru a subliniat şi problema sistemelor de sănătate, respectiv învăţământ. "Toată lumea ştie că medicii sunt prost plătiţi, toată lumea dă bani medicilor, dar nimeni nu susţine o reformă în sistem în adevăratul sens al cuvântului. Şi este valabil şi în învăţământ", a adăugat oficialul băncii centrale. 

"România nu ar fi crescut niciodată fără fluxurile de capital străin"

Economia României nu ar fi crescut niciodată în ultimii 20 de ani fără intrările de capital străin, fără o creditare la o dobândă reală negativă şi o monedă supraapreciată, a mai spus Lucian Croitoru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite