Croitoru, BNR: Fără FMI, am fi intrat în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu intrarea economiei româneşti în criză, sectorul privat a fost capabil să se ajusteze, însă statul nu a reuşit să-şi reducă cheltuielile, astfel că împrumutul de la FMI a devenit vital pentru ca România să nu intre în faliment, a declarat astăzi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României.

“Sectorul privat a făcut ajustările necesare odată cu intrarea criză, dar statul nu a fost capabil şi a fost nevoie de FMI. Pentru ce? Să salveze statul, să spunem adevărul, am fi intrat în faliment. Dar l-a ajutat cu preţul de a face ajustările acolo unde e necesar", a spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României.

Consilierul guvernatorului BNR a menţionat că statul a fost prea mare faţă de nevoile economiei chiar şi în intervalul 2005-2008, dar că atunci intrările mari de capital au mascat acest lucru. 

Amânarea reformelor a condus la recesiune sau încetinirea creşterii economice, a adăugat Croitoru.

Totodată, consilierul guvernatorului BNR a arătat că în decursul ultimilor 20 de ani România a încheiat mai multe acorduri, care aveau rolul de a atrage credibilitatea necesară, însă acestea au fost întrerupte în numele "comandamentelor sociale" din momentul în care reformele care trebuia aplicate deveneau dureroase.

Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, a ţinut însă să precizeze că ar trebui să evităm să spunem "FMI ne-a salvat", întrucât Fondul Monetar Internaţional este un partener al României, relaţia dintre România şi instituţia financiară fiind pe baza unui parteneriat.

Guvernatorul a adăugat că România va ieşi din recesiune doar prin aplicarea unor constrângeri bugetare tari, arătând că absenţa acestora duce la relaxare şi o înclinaţie spre protecţia socială.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite