Croazierele, o nouă modă la români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile se aşteaptă ca în 2010 peste 7.500 de turişti, cu 25% mai mulţi decât anul trecut, să-şi petreacă vacanţa pe un vas de lux. Proprietarii navelor au micşorat preţurile cu până la 75% ca să facă faţă crizei. Astfel, anul acesta, turiştii se pot îmbarca într-o cursă pe Mediterană, cu doar 300 de euro.

Până acum doi ani, termenul de „croazieră" părea ceva de neatins şi accesibil numai celor cu foarte mulţi bani. De anul trecut, însă, de când proprietarii navelor au fost nevoiţi să micşoreze preţurile din cauza crizei care le-a alungat clienţii, excursiile pe mări şi pe oceane au devenit un pic mai accesibile şi pentru românii cu venituri medii.

„Industria croazierelor încă nu are curajul să revină la preţurile mari practicate până în anul 2008. Astfel, în 2010, datorită preţurilor care concurează cu cele din staţiunile de pe litoralul turcesc, de exemplu, ne aşteptăm ca numărul turiştilor români care vor pleca în croaziere să se majoreze cu 25% faţă de anul trecut", a declarat Ioan Băşea, directorul general al Croaziere.net.

Aşadar, dacă vă doreaţi de mult timp să petreceţi o săptămână pe un vas imens, asemenea unui oraş plutitor, să vizitaţi patru-cinci ţări deodată, sfatul specialiştilor este să vă cumpăraţi croaziera cu cel puţin patru-cinci luni înainte pentru a beneficia de reduceri substanţiale de preţuri.

De exemplu, dacă v-aţi propus să plecaţi într-o vacanţă plutitoare pe Marea Mediterană şi veţi plăti cu 150 de zile înainte de îmbarcare, preţul va fi de 299 de euro de persoană, faţă de 419 de euro, tariful iniţial, potrivit datelor Office Travel. Preţul include cazarea timp de o săptămână într-o cabină dublă interioară cu pensiune completă.

Plecarea se face din Barcelona, iar itinerarul cuprinde unele dintre cele mai cosmopolite zone mediteraneene, precum Monte Carlo, Monaco, Napoli sau Palma de Mallorca. Pe lângă costul croazierei, trebuie să ţineţi cont şi de costul avionului până la Barcelona (un bilet dus-întors costă între 50 şi 350 de euro) şi de faptul că în preţul excursiei nu sunt incluse cafeaua, băuturile alcoolice şi sucurile.

Turiştii cu bani merg în Caraibe

Cei care au mai mulţi bani şi care îşi permit concedii scumpe aleg, în general, croazierele în Caraibe, spune Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Dar chiar şi românii cu bani apelează la programele de „early booking" pentru a beneficia de preţuri cât mai mici, punctează Bădulescu.

„În topul destinaţiilor preferate de români în 2010 rămân Marea Mediterană, precum şi fiordurile din ţările nordice sau capitalele baltice, datorită costurilor accesibile ale transportului cu avionul spre şi de la punctul de îmbarcare. Se cer însă şi foarte multe destinaţii precum Caraibe, Alaska, America de Sud sau Canalul Panama", a completat Ioan Băşea.

O croazieră all inclusive de şapte zile în Caraibe costă 1.462 de euro de persoană, iar dacă este cumpărată cu minimum 120 de zile înainte de îmbarcare, preţul este cu 400 de euro mai mic, potrivit Croaziere.net. Preţul creşte în funcţie de cabina aleasă, cele mai ieftine fiind cele interioare, iar cele mai scumpe fiind cele cu vedere la mare sau la ocean şi care beneficiază de balcon.

În rest, absolut toate facilităţile oferite sunt aceleaşi pentru toţi pasagerii. Itinerarul este foarte exotic: îmbarcarea se face la Cancun, în Mexic, după care se vizitează Insulele Cayman, Montego Bay şi Jamaica.

Pentru toate gusturile

Fiecare vapor are o anumită tematică şi se adresează unei anumite categorii sociale şi de vârstă. Există croaziere destinate tinerilor care vor să petreacă în cluburi, pensionarilor care vor să se odihnească sau jucătorilor de cazinou.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite