Criza politică ne-a tăiat miliarde de euro din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul lui iulie, Produsul Intern Brut pe 2012, exprimat în moneda unică, era echivalentul a 130,2 miliarde de euro. Acum, PIB-ul a scăzut la 126,9 miliarde de euro.

Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe baza unui scenariu în care Produsul Intern Brut (PIB) era estimat la 579,5 miliarde de lei. La începutul crizei politice (în jurul datei de 2 iulie), această sumă, exprimată în moneda unică europeană, era echivalentul a 130,2 miliarde de euro, dar până azi a scăzut continuu, ajungând la mai puţin de 127 de miliarde de euro.

Exprimat în valută americană, PIB-ul era echivalentul a 164,5 miliarde de dolari în primele zile ale crizei politice şi a scăzut în prezent până la 156 de miliarde de dolari. Aşadar, statistic vorbind, România a pierdut în mai puţin de o lună peste 3 miliarde de euro, respectiv 8,5 miliarde de dolari din cauza acestei crize politice.

Costuri de imagine inestimabile

Pe de altă parte, legea bugetului de stat pe acest an prevedea venituri de 195,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 206,5 miliarde de lei. Transformaţi în euro sau dolari, şi aceşti bani sunt semnificativ mai puţini acum decât la începutul lui iulie.

„Din cauza deprecierii cursului, suntem cu aproximativ 5%  mai săraci. În partea a doua a anului vom vedea toate efectele deprecierii şi, pe termen mediu, cred că se vor mai adăuga la pierdere 2-3% din PIB, în principal din cauza reducerii investiţiilor, creditării şi consumului. O estimare grosieră arată că vom pierde între două şi patru miliarde de euro în acest an", ne-a declarat Marian Duşan, liderul grupului de reflecţie Romanian Business Accelerator, specializat în atragerea de investiţii străine în ţara noastră.

Duşan atrage atenţia că scandalurile politice ne costă milioane de euro plus o deteriorare cu costuri inestimabile a imaginii României pe plan extern. Însă „suntem români şi trebuie să luptăm să ne câştigăm demnitatea pe plan internaţional", conchide Marian Duşan.

Isărescu: stabilitatea leului costă enorm

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a tras recent un semnal de alarmă, arătând că stabilitatea monedei naţionale nu numai că este extrem de importantă, dar şi costă foarte mult. „Am fost nevoiţi să intervenim şi să sterilizăm, iar asta ne-a costat 10 miliarde de euro", a spus guvernatorul, în cadrul reuniunii „Mugur Isărescu şi invitaţii săi", organizată de Finmedia. Mai mult, contrar unor teze potrivit cărora deprecierea leului ar fi benefică pentru creşterea economiei, şeful BNR a arătat că nici măcar exportatorii nu se mai bucură de acest derapaj.

Asta pentru că exportatorii, pentru a fi competitivi pe pieţele externe, sunt nevoiţi să importe materiile prime şi materialele necesare, iar ca importatori sunt defavorizaţi de aprecierea euro faţă de leul românesc.

Info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite