Criza politică începe să lovească şi în economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leul a coborât la un nou minim istoric faţă de euro, iar acţiunile listate la Bursă se depreciază abrupt. Dacă tensiunile de pe scena politică se prelungesc, pierdem încrederea investitorilor.

După o lună de încremenire în aşteptare a afacerilor, asta ne mai lipsea: o depreciere a leului şi acţiunilor, pe fondul incertitudinilor care s-au transformat în cutremure politice. Cursul de referinţă a urcat ieri la 4,4715 lei/euro şi a atins astfel un nou maxim istoric. Deprecierea leului a fost cauzată de ordinele de cumpărare plasate de jucători străini pe fondul tensiunilor politice din România.

Paritatea afişată este cu 0,53 bani peste precedentul record, de 4,4662 lei/euro, înregistrat la 24 mai. Cum era de aşteptat, deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 1,93 bani, de la 3,7043 lei/franc, şi a ajuns la 3,7236 lei/franc.  Leul s-a depreciat ieri şi în raport cu dolarul, rata de referinţă avansând cu 1,95 bani, la 3,5542 lei/dolar.

BNR n-a mai putut ţine cursul

Cursul a început să crească încet încă din a doua parte a zilei de marţi, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL. USL a reuşit marţi demiterea preşedinţilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum şi a Avocatului Poporului. „BNR a intervenit în mod indirect în prima parte a şedinţei, dar a ieşit din piaţă imediat după fixing (n.n. - moment în care banca centrală ia cotaţiile din piaţă pentru a anunţa cursul de referinţă) pentru că a văzut că nu poate ţine cursul sub 4,47 lei/euro, aşa că l-a lăsat liber", a afirmat un dealer, citat de Mediafax. El a menţionat că tensiunile politice din România nu au afectat cotaţiile obligaţiunilor şi ale costurilor asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS).

Cotaţiile

CDS-urilor chiar au scăzut uşor de la 400 la 390 de puncte de bază.

Georgescu: sunt doar conjuncturi externe

Evoluţia cursului valutar din această perioadă reflectă factori conjucturali externi, iar deprecierea monedei naţionale survine pe fondul turbulenţelor din zona euro, susţine ministrul Finanţelor. El precizează că nu dispune de „un instrument" care să măsoare exact şi efectul factorilor politici interni, dar admite că este „posibil parţial" ca deprecierea să fie provocată de evoluţiile de pe scena politică internă. „Evoluţia cursului reflectă factori conjuncturali externi.Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulenţelor din zona euro", a spus Florin Georgescu. El a ţinut să precizeze că experţii FMI vor veni la Bucureşti pe 24 sau 25 iulie.

Bursa, de la euforie la panică

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 2,97%, după cinci şedinţe consecutive de creşteri, influenţată în principal de tensiunile politice din România, dar şi de unele marcări de profituri şi de corecţiile uşoare înregistrate de bursele externe.

„Până marţi, piaţa a fost sub efectul pozitiv generat de deciziile luate în cadrul summitului de la Bruxelles. Totuşi, în lipsa unui reper mai clar din partea pieţelor internaţionale şi cu bursa din SUA închisă de Ziua Independenţei, tensiunile politice au determinat trecerea de la euforie şi extaz la teamă şi chiar panică", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

"Evoluţia cursului reflectă factori conjuncturali externi. Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulenţelor din zona euro.''
Florin Georgescu ministrul Finanţelor

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite