Criza politică îi coalizează pe oamenii de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe organizaţii de business din România anunţă crearea unei coaliţii „pentru creştere şi stabilitate economică“. Iniţiativa vine „ca răspuns la deteriorarea mediului economic, datorată într-o oarecare măsură şi recentelor turbulenţe, care au fost cauzate de ultimele evenimente politice“.

Parteneriatul reuneşte organizaţii precum Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Fundaţia România Business Leaders (RBLF), Camera de Comerţ Olanda-România, Camera de Comerţ Româno-Britanică, Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Româno-Canadiană, Camera de Comerţ Bilaterală România-Irlanda, Camera de Comerţ şi Industrie România-Finlanda, Asociaţia de Afaceri Danezo-Română, Camera Bilaterală de Comerţ România-Cipru.
Parteneriatul este deschis şi altor grupuri de afaceri care vor să se alăture acestei inţiative. „Companiile membre ale organizaţiilor fondatoare  reprezintă împreună aproximativ 65% din totalul investiţiilor în România, au creat mii de locuri de muncă pentru cetăţenii României şi au contribuit semnificativ la bugetul de stat“, se arată într-un comunicat al coaliţiei.

România, „pe o traiectorie descendentă“

Suntem confruntaţi cu o depreciere fără precedent a monedei naţionale. Vedem cum investitorii, antreprenorii şi cetăţenii îşi pierd încrederea în economia României. Potrivit evaluărilor anuale realizate de instituţii internaţionale (precum Indicele de Percepţie a Corupţiei elaborat de Transparency International sau Doing Business in Romania al Băncii Mondiale), România se înscrie pe o traiectorie descendentă în ceea ce priveşte atractivitatea economică, transparenţa, eradicarea corupţiei, competitivitatea şi educaţia. În calitate de reprezentanţi ai sectorului privat ne exprimăm îngrijorarea cu privire la viitorul afacerilor derulate în România, precum şi al angajaţilor noştri“, a mai comunicat coaliţia.
În acest context, oamenii de afaceri solicită Guvernului iniţierea unui dialog strategic cu sectorul privat şi cu alte entităţi importante implicate, pentru a îmbunătăţi mediul economic şi competitivitatea României pe plan internaţional. „Cerem astăzi acţiuni ferme şi decisive pentru a reclădi încrederea în economia românească“, spun membrii noii organizaţii.

FMI, „garant al stabilităţii mediului de afaceri“

Scopul acestei coaliţii este acela de a deveni un observator atent şi un susţinător al măsurilor de reformă economică, precum şi de a încuraja respectarea de către România a acordului cu Fondul Monetar Internaţional, care are rolul de garant al stabilităţii mediului de afaceri şi al îmbunătăţirii competitivităţii României pe plan internaţional.
Coaliţia a fost constituită cu consultarea misiunilor diplomatice în România ale unor state membre ale UE, precum şi ale Canadei şi Statelor Unite ale Americii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite