Criza îi alungă pe imigranţi din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata şomajului în creştere şi reacţiile dure ale populaţiei din Spania faţă de imigranţi sunt motivele pentru care mulţi dintre ei aleg să revină în ţările de origine. Dintre cele şase milioane de locuri de muncă create între 1997 şi 2007, 40% erau ocupate de imigranţi, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

De la izbucnirea crizei, sosirile imigranţilor în Spania s-au diminuat la o fracţiune din numărul înregistrat în anii precedenţi, arată „Wall Street Journal" În plus, condiţiile grele au determinat un adevărat exod al forţei de muncă provenită din America Latină, Maroc şi România.

Citiţi şi:

Spania: De azi intră în vigoare TVA-ul mărit de la 16% la 18%

RAIUL IMIGRANŢILOR

Până în 2007, Spania a menţinut una dintre cele mai permisive politici de imigrare, întrucât căuta forţă de muncă ieftină pentru sectorul construcţiilor şi industria serviciilor. Datorită unei amnistii acordate imigranţilor ilegali, muncitorii străini îşi puteau aduce familiile în patria adoptivă.

În ultimul deceniu, populaţia de altă origine rezidentă în Spania s-a majorat cu 500%, depăşind 5,7 milioane de persoane, adică peste 12% din totalul locuitorilor ţării. Principalele state care contribuiau la această pondere erau România, Maroc şi Ecuador.

Atunci când criza financiară globală a afectat economia Spaniei, care se baza în principal pe construcţii, Guvernul de la Madrid a redus drastic programele de recrutare a muncitorilor străini şi a aplicat reguli mai severe imigranţilor.

În Ecuador, remiterile muncitorilor din Spania s-au micşorat cu 20%, mulţi dintre aceştia revenind acasă. Guvernul a fost astfel nevoit să găsească modalităţi de absorbţie în piaţa muncii autohtone a celor întorşi, oferindu-le subvenţii şi programe de îndrumare.

Rata şomajului în rândul imigranţilor a crescut până la 30% de la 12% în 2007, media naţională ajungând la 20%. Numărul cetăţenilor străini din Spania a crescut cu numai 1% în 2009, în timp ce în 2007 majorarea a fost de 17%, potrivit autorităţilor municipale. În ceea ce priveşte imigranţii români din regiune, un studiu din aprilie arată că 75% dintre cei chestionaţi intenţionează să revină în ţară din cauza condiţiilor actuale.

ATACURI

Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, a declarat că noile politici europene pentru imigraţie reprezintă o „inconsistenţă monstruoasă" şi o „ingratitudine istorică", amintind că America Latină a deschis uşile refugiaţilor spanioli după ascensiunea dictatorului Francisco Franco în 1930.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite