Criza euro compromite valutele est-europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele cu care se confruntă zona euro îşi vor pune amprenta asupra monedelor din Europa de Est, spun economiştii Deutsche Bank.

Economiile est-europene încă nu au simţit cu adevărat efectele crizei care ameninţă să arunce UE iar în recesiune, însă consecinţele vor fi din ce în ce mai vizibile anul viitor, avertizează economiştii grupului Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană. În ghidul de investiţii pentru 2012, aceştia îşi sfătuiesc clienţii să parieze pe deprecierea monedelor est-europene, care vor fi afectate de criza euro.

Nemţii invocă exemplul zlotului polonez şi al forintului maghiar care, în trecut, au dovedit că pierd din valoare mai rapid decât o face moneda euro în perioade de stres în Europa. Totodată, economiştii Deutsche Bank recomandă şi pariuri pe aprecierea şechelului israelian şi a randului sud-african, care au tendinţa să evolueze invers faţă de Europa. În contextul problemelor din blocul comunitar şi a volatilităţii pieţelor, investitorii ar trebui să se reorienteze către active denomitate în dolari americani, yeni japonezi sau lire sterline, spun aceştia.

Dobânzile Italiei cresc, ale Germaniei scad

Pieţele au confirmat ieri prog­nozele bancherilor nemţi. Moneda unică europeană s-a depreciat puternic în raport cu dolarul, în contextul temerilor că strategia de combatere a crizei prezentată la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles nu este suficient de puternică. Cursul euro a scăzut sub pragul psihologic de 1,3 dolari pentru prima dată de la 12 ianuarie, ajungând până 1,2994 dolari.

Evoluţia slabă a fost influenţată de încercarea Italiei de a se împrumuta de pe pieţele externe. Costurile de împrumut ale statului au atins un nou record de la intrarea ţării în zona euro, investitorii cerând dobânzi de 6,47% pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale cu scadenţa la cinci ani. La cinci minute după această creştere, costurile de împrumut ale Germaniei pentru obligaţiuni pe doi ani au scăzut la 0,29%.

„Incertitudinile legate de evoluţia crizei datoriilor de stat rămân ridicate, iar pieţele par să fie influenţate în principal de fuga către refugii", spun analiştii firmei de brijeraj într-o notă pentru clienţi, obţinută de CNBC, explicând de ce dobânzile Germaniei au scăzut.  

În fruntea listei de riscuri care ar putea destabiliza economia mondială în 2012, economiştii Deutsche Bank plasează posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro, ceea ce ar cauza mişcări haotice pe pieţele financiare. Chiar dacă spun că este puţin probabil ca asta să se întâmple, ei admit că „inimaginabilul nu mai este de neconceput". Un astfel de scenariu ar duce cu siguranţă la retrageri masive de către cetăţenii care au depozite la băncile cu capital elen, iar asta ar putea destabiliza întregul sistem bancar european. 

Leul, la mila băncilor

România este una dintre cele mai vulnerabile state la criza din zona euro, avertizează analiştii. Din cauza prezenţei puternice a băncilor străine în sistemul bancar autohton, criza poate pătrunde prin aceste canale financiare şi în România şi poate afecta cursul de schimb al monedei naţionale. În prezent, băncile elene, portugheze, spaniole, irlandeze şi italiene acoperă 20% din sistemul autohton.

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite