Criza euro, într-o fază letală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele economiei europene au intrat într-un con de umbră, însă ele se agravează pe zi ce trece, spune investitorul George Soros.

Scumpirea petrolului şi tensiunile dintre Vest şi Iran poate că au eclipsat în ultima perioadă criza prin care trece Europa, însă aceasta este departe de a se fi terminat. Din contră: ea a intrat acum într-o fază cu adevărat letală, mascată la suprafaţă de relativul calm al pieţelor, crede George Soros, investitorul rămas în istorie drept cel care „a spart banca centrală a Marii Britanii".

Nimic rezolvat, totul amânat

Sistemul bancar european a evitat colapsul cu ajutorul celor peste 1.000 de miliarde de euro pompate de Banca Centrală Europeană în piaţă, iar falimentul Greciei a fost ascuns în spatele unui nou împrumut şi de restructurarea datoriei publice.

Însă niciuna dintre adevăratele probleme ale Europei, nici măcar cele amintite mai sus, nu au fost rezolvate, ci doar amânate. Dificultăţile cu care se confruntă băncile rămân, pe termen mediu şi lung, la fel de grave, iar Grecia mai mult ca sigur că va avea nevoie de o nouă restructurare a datoriei şi probabil şi de un nou împrumut de urgenţă.

În cel mai recent editorial publicat de  miliardarul de origine maghiară în cotidianul „Financial Times", acesta susţine că efectele intervenţiei fără precent a BCE în sistemul bancar nu vor mai fi simţite mult timp. „Diferenţa dintre statele datornice şi statele care le-au împrumutat continuă să se adâncească. Criza a intrat într-o fază mai puţin volatilă, însă mai letală", scrie Soros.

Acesta arată că, dacă la începutul crizei, destrămarea zonei euro era de neconceput, acum aceasta nu mai reprezintă un scenariu apocaliptic. Problemele economice şi deficienţele majore din structura uniunii monetare au determinat multe ţări membre ale zonei euro să-şi întrepte economiile către naţionalism, iar asta face ca dispariţia uniunii monetare să nu mai aibă efecte catastrofice - multe state (şi mai ales tot mai mulţi cetăţeni) consideră chiar că acest rezultat ar fi unul favorabil.

Nemţii se protejează, dar pun în pericol alte state

Germania, arată Soros, este conştientă de acest pericol. Pentru a se pune la adăpost, puternica Bundesbank (banca centrală a ţării) a început să ia măsuri pentru a limita creditarea. Ceea ce ar fi un lucru bun, dacă nu luăm în calcul dependenţa extremă a statelor europene faţă de statul german. Dacă în Germania scad cererea şi consumul, atunci scad şi exporturile acestor state.

„Indiferent dacă euro va supravieţui sau nu, Europa se confruntă cu o lungă perioadă de stagnare economică sau chiar mai rău", spune Soros. Pentru combaterea crizei, acesta propune o seri de măsuri extraordinare, printre care recunoaşterea faptul că fundamentele structurii zonei euro sunt greşite şi schimbarea modului în care aceasta funcţionează şi acţionează.

"Diferenţa dintre statele datornice şi statele care le-au împrumutat continuă să se adâncească. Criza a intrat într-o fază mai puţin volatilă, însă mai letală."

George Soros preşedintele Soros Fund Management

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite