Regiunea Catalonia ameninţă guvernul central spaniol: autonomie sau secesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catalonia vrea modificarea relaţiilor cu Spania. Provincia spaniolă cere autonomie şi reducerea sumelor de bani ce trebuie transferate către regiuni mai sărace. Artur Mas, premierul catalonez, consideră că un refuz din partea guvernului spaniol ar accentua tensiunile.

Noile măsuri de austeritate pe care Spania trebuie să le adopte constituie principalul motiv pentru care Catalonia ameninţă cu secesiunea, relatează Financial Times. O parte a populaţiei susţine independenţa provinciei, însă, dacă guvernul central acordă ajutor în lupta împotriva crizei, separarea va rămâne doar dorinţa acestora. Premierul Cataloniei consideră că, în cazul în care provincia nu primeşte respect şi asistenţă, dorinţa de separare se va intensifica.

Artur Mas, într-un interviu acordat Financial Times, remarcă aseamănarea revendicărilor Cataloniei cu cerinţele de independenţă ale scoţienilor, care cer guvernului londonez reducerea implicării în administrarea provinciei. Istoria Cataloniei este similară cu cea a Scoţia: ambele au fost anexate vecinilor mai mari în secolul XVIII, într-un interval de cinci ani. Însă, spre deosebire de Scoţia, Catalonia reprezintă pentru stat o mai mare importanţă economică, fiind a doua, după Madrid, cea mai bogată regiune dintre cele 17 ale Spaniei.

Citeste aici mai multe despre statutul Spaniei in zone euro

A doua cea mai importantă regiune a Spaniei

Catalonia, are un PIB de 200 miliarde de euro, reprezintă aproximativ o cincime din economia spaniolă. Artur Mas spune că provincia pe care o guvernează nu poate suporta „scurgerile fiscale” de acum, care reprezintă 8 sau 9% din PIB, aproximativ 17 miliarde de euro. Catalonia pregăteşte un tratat conform căruia implicarea guvernului central este redusă, iar provincia işi sporeşte responsabilitatea pentru propriile impozite; prevede şi renunţarea la a plăti o mare parte din banii destinaţi acum administraţiei naţionale, pentru fonduri militare sau de solidaritate cu provinciile mai sărace ale ţării.

Proiectul urmează a fi propus prim-ministrului Spaniei, Marioano Rajoy, în cursul acestui an sau la începutul anului viitor. „Situaţia de acum nu este funcţională. Necesitatea separării este din ce în ce mai mare. Catalanii consideră – şi au dreptate – că identitatea şi limba nu ne sunt respectate şi nu primim ajutor pentru problemele economice sau sociale. Aşa că obiectivul nostru pe termen scurt este suveranitatea fiscală. Mai târziu, vom vedea”, a spus Artur Mas.

Premierul catalonez consideră că provincia pe care o guvernează poate deveni stat. Compară Catalonia cu Olanda: „Vrem să fim Olanda sudului, şi putem deveni Olanda sudului”.

Austeritate spaniolă şi austeritate cataloneză

Catalonia este divizată între cei ce susţin independenţa şi cei ce se opun separării de Spania. Pe termen scurt, întemeierea statului catalonez nu poate constitui un obiectiv realist. Însă majoriatatea populaţiei este de acord cu adoptarea unui nou tratat care să diminueze presiunea asupra economiei locale. Artur Mas observă încă o asemănare cu Scoţia: opţiunea viabilă este o poziţie intermediară între starea actuală şi independenţă totală.

Citeste aici mai multe despre masurile de austeritate spaniole

Guvernul central învinovăţeşte Catalonia pentru sporirea deficitului bugetar al statului şi pentru neîndeplinirea de către Spania a obiectivului fiscal agreat cu Bruxelles. Liderii catalonezi neagă însă acuzaţiile şi susţin că provincia administrată de ei a fost printre primele care au impus măsuri stricte de austeritate în urmă cu un an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite