Nu ratingul, ci “statul social” este cea mai mare problemă a Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţia dintre guvern şi populaţie este acum cel mai mare motiv de îngrijorare cu privire la evoluţia Franţei în actualul context. Analiştii consideră că prioritatea în procesul de stabilizare a ţării ar trebui să fie revizuirea modelului social.

„Din perspectiva modelului social defect, Franţa este probabil cea mai înapoiată ţară din Europa. Dacă nu instaurează o nouă relaţie între cetăţeni şi guvern, Franţa reprezintă probabil cel mai mare pericol pentru Europa”, spune David Roche, preşedintele companiei de cercetare Independent Strategy, citat de CNBC. 

Retrogradarea de vineri a ratingului financiar al Franţei a sporit îngrijorările cu privire la impactul crizei datoriilor zonei euro asupra celei a doua economii a U.E. Andrew Sentance, analist al Bank of England, consideră că pieţele se vor adapta rapid retrogradării Franţei, însă problemele fundamentale ale zonei euro vor continua să cauzeze probleme.

Citeste aici mai mult despre retrogradarea Frantei

Iar incertitudinea politică amplifică problemele economice ale Franţei. 2012 este un an electoral – preşedintele Sarkozy se confruntă cu François Hollande, candidatul Partidului Socialist, a cărui principală promisiune este reducerea presiunii financiare asupra cetăţenilor. Actualul preşedinte caută acum măsuri pentru scăderea impozitelor pe care companiile trebuie să le plătească pentru serviciile de asistenţă socială, intenţionându-se ca banii astfel pierduţi de bugetele de asistenţă socială să fie recuperaţi din creşterea altor taxe, cum ar fi TVA-ul.

Citeste aici mai mult despre motivele retrogradarii statelor europene

Moritz Kraemer, managing director al S&P, declară că retrogradarea Franţei este îndreptăţită şi că există posibilitatea unei noi retrogradări. „Cu o datorie şi un deficit bugetar relativ mari, Franţa este mult mai vulnerabilă în faţa unei înrăutăţiri a situaţiei economice, decât, de exemplu, Germania. Dacă ar avea loc o nouă retrogradare a Franţei, ceea ce nu este deloc improbabil, aceasta va fi provocată de ineficienţa strategiei de consolidare fiscală şi de o înrăutăţire a recesiunii zonei euro”, a spus Moritz Kraemer, citat de CNBC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite