Băncile fug din piaţă şi preferă siguranţa, la dobânzi mici, oferită de BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea depozitelor constituite de băncile comerciale la Banca Centrală Europeană (BCE) au atins astăzi un nou record – 482 miliarde de euro. Motivul îl constituie îngrijorarea stârnită de criza europeană a datoriilor care determină băncile să adopte o atitudine prudentă, chiar la rate de dobândă mici, în locul împrumuturilor interbancare, cu randamente semnificativ mai mari.

Depozitele overnight au atins un nou record pentru a treia zi consecutiv, iar tendinţa pare a fi în continuare aceeaşi şi pentru perioada următoare, cel puţin până la finalul perioadei de o lună de deţinere a rezervelor, care urmează a se incheia la 17 ianuarie, potrivit CNBC. Atunci băncile vor trebui să demonstreze că deţin suficente fonduri şi, în consecinţă, vor avea mai puţine opţiuni de utilizare a banilor depozitaţi.

Băncile sunt indundate de bani lichizi după împrumuturile obţinute de la ECB în cadrul operaţiunii de la finalul lunii trecute, prima de acest fel din ultimii trei ani. Împrumuturile înseamnă 489 miliarde de euro, iar băncile încă nu ştiu ce vor face cu banii pe termen lung.

BCE oferă o dobândă de 0.25% pentru depozite overnight, semnificativ mai mică decât dobânda de 0.372% practicată de bănci pe pieţele interbancare. Cu împrumuturi acordate care însumează un total de 685 miliarde de euro, BCE primeşte practic înapoi 70% din banii băncilor. Un semn că băncile comerciale caută siguranţă înainte de orice altceva. Dealtfel, asta se vede şi în rezultatul licitaţiei de vânzare de obligaţiuni cu scadenţa la şase luni realizate de Germania luni, în cadrul căreia investitorii au acceptat o dobândă de doar 0,0122%. În condiţiile în care inflaţia este semnificativ peste acest nivel, asta înseamnă că în realitate, investitorii au plătit practic Germania pentru a le accepta lichidităţile. Mesajul transmis de investitori este acela că preferă să-şi sacrifice posibilele profituri, în schimbul garanţii că îşi vor putea recupera banii investiţi.

Deşi băncile au depozitat la ECB în ultimele două perioade de deţinere a rezervelor mai puţin de 300 miliarde de euro, sumele s-au majorat constant până la a readuce băncii centrale două treimi a lichidităţilor injectate în pieţe de BCE. Înainte de începutul crizei economice, băncile apelau puţin la BCE, aceasta primind mai puţin de 100 de milioane de euro pe zi.

În acelaşi timp, împrumuturile overnight de urgenţă cerute de băncile comerciale de la BCE, s-au ridicat marţi până la 1.519 miliarde de euro, de la 1.391 miliarde de euro la începutul săptămânii, când s-a înregistrat cel mai scăzut nivel din 7 noiembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite