Criza din zona euro ieftineşte petrolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul petrolului ar putea scădea pentru a cincea săptămână consecutiv din cauza temerilor privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.

Traderii şi strategii de pe piaţa petrolului se aşteaptă ca preţul futures să scadă în această săptămână la 90 de dolari pe baril, chiar 85 de dolari, arată un sondaj al CNBC. Aceasta ar fi a cincea săptămână consecutivă în care petrolul se ieftineşte pe fondul temerilor investitorilor privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.

Totodată, criza bancară spaniolă afectează negativ activele riscante, inclusiv mărfurile, investitorii pariind pe dolarul american, văzut în acest context un refugiu.  Potrivit unei analize Reuters, cotaţia petrolului Brent, care influenţează preţul petrolului Ural al Rusiei, ar putea scădea la 80 de dolari pe baril dacă Grecia renunţă la euro şi la 60 de dolari pe baril dacă fragmentarea uniunii monetare ar fi dezordonată.

La finele săptămânii trecute, petrolul Ural era tranzacţionat la aproape 105 dolari pe baril. În şedinţa de ieri, preţul petrolului Brent crescuse însă la peste 107 dolari pe baril,  asta după ce pesimismul a mai scăzut uşor pe fondul sondajelor care sugerează că alegerile din Grecia de la 17 iunie vor avea succes. În acest context, ieşirea statului elen din zona euro este mai puţin probabilă.

Totuşi, nu trebuie ignorat faptul că îngrijorarea privind furnizarea de petrol în Orientul Mijlociu a reapărut după ce negocierile asupra programului nuclear al Iranului au eşuat, iar asta ar putea pune presiune pe ieftinirea petrolului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite