VIDEO Criza din Grecia dă cu leul de pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda românească a intrat într-o depreciere accentuată faţă de francul elveţian – moneda de refugiu din calea turbulenţelor de la Atena – şi începe să slăbească în raport cu euro şi cu dolarul. Evoluţiile din Grecia încep să dea bătăi de cap nu doar finanţiştilor din Occident, ci şi românilor care au de rambursat credite în principalele valute.

Dacă în lunile de primăvară leul a cunoscut o apreciere faţă de euro, de dolarul american şi de francul elveţian pe care cei mai mulţi analişti o considerau sănătoasă, vara a debutat cu o slăbire din ce în ce mai accentuată a monedei noastre naţionale. De această dată, cauza deprecierii nu se regăseşte în deficitele structurale din economia românească, chiar dacă acestea sunt încă departe de a fi rezolvate, ci în influenţele externe, deloc benefice.

În primul rând, francul elveţian a cunoscut o ascensiune fulminantă începând din aprilie (provocând, în oglindă, o depreciere abruptă a leului), pe fondul turbulenţelor din Grecia. La rândul său, dolarul american a început din nou să crească, pe fondul scumpirii ţiţeiului pe plan mondial şi, în fine, moneda unică euro avansează pe fondul creşterii cererii de valută din partea exportatorilor.

Refugiu pentru valute, capcană pentru leu

Dealerii de pe piaţa interbancară românească au observat, în ultima perioadă, că pieţele urmăresc situaţia din Grecia cu tot mai multă îngrijorare, iar refugiul din calea turbulenţelor este francul elveţian, care dobândeşte, astfel, o creştere practic garantată. După zvonurile de joi că Germania ar fi dorit să aştepte până în septembrie ca să agreeze un nou acord de finanţare, liderii germani şi francezi au anunţat vineri că au convenit asupra unui nou ajutor de urgenţă pentru Grecia, care va include participarea sectorului privat în baza aşa-numitei Iniţiative de la Viena.

Astfel, deşi jucătorii au rămas prudenţi pe pieţele din regiune, euro s-a apreciat faţă de dolar şi de francul elveţian, iar sentimentul s-a îmbunătăţit şi pe marile pieţe de capital. Reamintim că leul a atins vineri un nou minim record faţă de francul elveţian, BNR anunţând o referinţă de 3,5099 lei/franc, iar în raport cu euro leul se situează la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape patru luni, cursul oficial fiind de 4,2291 lei/euro.

Inflaţia o va lua din nou la galop

Ce efecte va avea, în România, deprecierea leului faţă de euro, dolar şi franc? Dincolo de  creşterea ratelor la creditele în valută, vom avea scumpiri la toate mărfurile pe care le aducem din import sau ale căror preţuri/tarife se calculează în valută. Alimentele se vor scumpi cel mai mult din cauza creşterii dolarului, pentru că importurile noastre, la această categorie, sunt dominate de ţări dinafara Uniunii Europene, cum sunt Turcia, Ucraina, Rusia şi exportatoarele de citrice. Şi în cazul mărfurilor nealimentare există puternice influenţe atât din partea dolarului, cât şi a euro, iar pe partea de servicii cel mai mare pericol de scumpire planează asupra telefoniei şi a chiriilor.

Avans de 40% la creditele în franci

În dorinţa de a limita accesul la împrumuturi în valută românilor care au venituri în lei, Banca Naţională a României a elaborat un nou set de norme prudenţiale. Una dintre cele mai drastice dintre acestea prevede ca la creditele ipotecare avansul să fie de 40% dacă împrumutul e în alte devize străine (franci sau yeni) şi de 30% dacă finanţarea se acordă în euro, respectiv 20% în lei.

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite