Criza datoriei se transferă la companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procentul obligaţiunilor corporative considerate riscante a atins, în această săptămână, maximul ultimelor şapte luni. Criza financiară europeană i-a determinat pe investitori să nu răspundă cererilor de creditare avansate de cele mai îndatorate companii.

Temerea că problemele fiscale ale statelor europene ar putea ridica dificultăţi de refinanţare i-a determinat pe investitorii de pe pieţele internaţionale de capital să ignore obligaţiunile companiilor private. Astfel, procentul bondurilor corporative considerate riscante a urcat la maximul ultimelor şapte luni.

Randamentele instrumentelor de acest tip de pe piaţa nord-americană, de pildă, au pierdut 10% în această lună, alimentate de temerile că Grecia şi alte state europene cu deficite bugetare în creştere nu vor putea să-şi finanţeze datoria.

„Va fi realmente dificil pentru unele dintre aceste companii să-şi rezolve problemele legate de datorie", a declarat directorul general al FTI Consulting (Londra), Mark Dewar, citat de Bloomberg. „Fenomenul ia forma unei spirale descendente", a completat specialistul care a devenit consultantul băncii Lehman Brothers, după ce banca americană a declanşat procedura de faliment.

Frica de contagiune

Criza datoriei suverane cu care se confruntă Europa influenţează, momentan, doar segmentul obligaţiunilor private. Investitorii vor să scape de activele riscante, îngrijoraţi că incapacitatea guvernelor UE de a-şi coordona măsurile de contracarare a datoriei Greciei vor afecta redresarea economiei globale.

Spania a acaparat, în această săptămână, atenţia pieţelor, după ce patru dintre băncile sale de economii au transmis că intenţiopnează să fuzioneze, pentru a forma al cincilea grup financiar al ţării. Reprezentanţii FMI au replicat imediat, spunând că sectorul financiar spaniol „rămâne sub presiune".

„Piaţa riscă să se blocheze când companiile se vor apropia de plăţi principale la scadenţă şi nu vor avea bani să plătească", a declarat Stefan Benedetti, specialist în restructurare la Nikolaus & Co (Dusseldorf). „Dacă pieţele de obligaţiuni nu se deschid, acţionarii vor fi nevoiţi să predea cheile companiilor către bănci", a completat Benedetti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite