Criza a lovit şi în piaţa de televiziune prin cablu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima jumătate a acestui an, aproape 100.000 de români au renunţat la abonamentele de televiziune prin cablu şi în format digital. Atât rata de penetrare pentru televiziunea prin platformele digitale de tip „Direct to Home”, cât şi prin intermediul reţelelor de cablu se află în scădere.

Criza a lovit din plin buzunarele românilor, care mai nou se văd nevoiţi să renunţe, printre multe altele, şi la serviciile de televiziune prin cablu sau cele digitale. Potrivit ANCOM, numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a scăzut în prima jumatate a anului 2010 cu aproape 100.000, până la 5,73 milioane de abonaţi, rata de penetrare la nivel de gospodării ajungând la 78,3% la 30 iunie 2010.

Televiziunea prin internet, pe plus

Numărul total de abonaţi la televiziunea distribuită prin platformele digitale de tip „Direct to Home" (DTH) a scăzut în prima jumătate a anului 2010 la 2,26 milioane de abonaţi, de la 2,33 de milioane la sfârşitul anului 2009. La jumătatea acestui an, peste 2,6 milioane de abonaţi recepţionau programele audiovizuale în format digital, dintre care 350.000 erau abonaţi ai reţelelor digitale de cablu (în creştere cu peste 10% faţă de sfârşitul anului 2009).  O creştere importantă, de aproximativ 17 ori, s-a înregistrat în cazul numărului de abonaţi prin intermediul tehnologiei IPTV. Totuşi, ponderea acestora în totalul numărului de abonaţi rămâne în continuare la o valoare redusă, de doar 0,2%.

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, a declarat că susţine tranziţia la televiziunea digitală terestră la nivelul anului 2013, şi nu 2015, aşa cum a stabilit Guvernul în luna august. „Există pe circuit de aprobare la nivel de Uniunea Europeană o decizie prin care statele membre sunt solicitate să elibereze dividendul digital şi să-l licenţieze, până la 1 ianuarie 2013. Noi susţinem această poziţie, credem că ea va deveni obligatorie la sfârşitul acestui an", a declarat Cătălin Marinescu, la Convenţia de Comunicaţii prin Cablu. Cătălin Marinescu a spus că o eventuală acordare a unui multiplex postului naţional de televiziune sau Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR) nu ar încălca legislaţia europeană.

Nu se încalcă legea UE

„Legislaţia europeană nu interzice şi foarte multe state din Uniunea Europeană au atribuit direct unul dintre multiplexe furnizorului de conţinut, în speţă televiziunea naţională, indiferent cum se numeşte ea în diverse state", a spus Marinescu. În ceea ce priveşte posibilitatea atribuirii unui multiplex către Societatrea Naţională de Radiocomunicaţii, Cătălin Marinescu a explicat că la nivelul Uniunii Europene au existat şi state care au atribuit operatorului o licenţă de televiziune digitală. „Operatorul funcţionează într-o piaţă liberă, de aceea o astfel de atribuire trebuie să respecte nişte reguli aferente unui ajutor de stat. Pe schema de ajutor de stat, notificând Consiliul Concurenţei, făcând o analiză a pieţei, notificând Comisia Europeană, deci cu circuit mai lung, şi nu printr-un act normativ", a mai spus Marinescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite