Criza a şters anul trecut 334 de instituţii de pe harta financiar-bancară a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de instituţii financiar-monetare din Europa a scăzut la finele anului trecut până la 9.587 de entităţi, cu 334 mai puţine decât erau la finele lui 2010. Cele mai multe dintre acestea au dispărut din Franţa, Luxemburg şi Germania.

Ziua de 1 ianuarie 2012 a găsit sistemul financiar-monetar al zonei euro cu 7.533 de instituţii funcţionale. Cu 332 mai puţine decât pe 1 ianuarie 2011, când numărul entităţilor active era de 7.865. În decursul anului trecut Irlanda a pierdut 106 instituţii financiar-bancare, Franţa 59, Luxemburg 48 iar Germania nu mai puţin de 43.

Instituţii financiar-monetare? Bănci comerciale, bănci de economii şi cooperative de credit

Cea mai mare parte a instituţiilor financiar-monetare din zona euro sunt de fapt instituţii de credit – adică bănci comerciale, bănci de economii sau cooperative de credit. Acest tip de instituţii reprezentând circa 82% (sau 6210 entităţi) din sistemul financiar-monetar european la 1 ianuarie 2012.

La aceeaşi dată, fondurile monetare reprezentau circa 16,9% (1275 de entităţi) din sistem, iar restul de 0,4% din numărul de instituţii active era reprezentat de băncile centrale şi de alte tipuri de instituţii financiar-monetare.

La nivelul întregii Uniuni Europene, instituţiile de credit reprezentau la aceeaşi dată circa 84% din numărul total de instituţii financiar-monetare, în timp ce fondurile monetare reprezentau circa 15%.

Germania are 1.956 de bănci iar Franţa 1.147

În zona euro, cele mai multe instituţii financiar-monetare erau originare din Germania şi Franţa, care împreună reprezintă circa 41% din totalul respetivelor entităţi. În acelaşi timp, Italia, Austria, Irlanda şi Luxemburg sunt statele de origine pentru 36% din total.

image

Dintre statele membre ale Uniunii, aflate însă înafara zonei euro, se detaşează Polonia, cu un număr de 703 entităţi, reprezentând 7% din numărul total al instituţiilor financiar-monetare din întreaga Uniune Europeană – sau 34% din totalul instituţiilor de profil din statele Europei non-euro.

În urma Poloniei – după numărul de entităţi active – se află Marea Britanie, care reprezintă 20% din numărul total al instituţiilor de profil din afara zonei euro, urmată de Ungaria (12%), Suedia (10%) şi Danemarca (8%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite