Creşterile de preţuri, contracarate de un salariu mediu de 500 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană va însemna, cu siguranţă, şi creşteri de preţuri. Procesul este unul normal, care urmează îndeaproape nivelurile de preţuri practicate în

Integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană va însemna, cu siguranţă, şi creşteri de preţuri. Procesul este unul normal, care urmează îndeaproape nivelurile de preţuri practicate în prezent de ţările mai vechi şi mai noi ale UE.
"Preţurile la produsele de larg consum s-ar putea să crească, pentru că ele se situează, în prezent, la jumătate faţă de cele din ţările europene", a declarat, ieri, Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat. Potrivit acestuia, creşterile de preţuri la produsele de larg consum, corelate cu cele ale utilităţilor, vor fi temperate prin dezvoltarea ofertei autohtone, dar şi prin majorările salariale. "Pentru a contracara acest val de scumpiri este nevoie de un salariu mediu mai mare. În acest sens, în 2015 acesta ar urma să se situeze în jurul valorii de 500 de euro", a precizat Vosganian. În opinia sa, economia românească tinde să devină una matură în orizontul anului 2020. Astfel, capitalizarea fondurilor de pensii ar trebui să ajungă la valoarea de 20 miliarde de euro, cea a asigurărilor de viaţă, la 7 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea creditelor imobiliare ar urma să ajungă la aproximativ 12-20 miliarde de euro. Vosganian este de părere că România trebuie să iasă din aşa-numita "criză de bani mulţi" şi să devină un exportator important de capital pe pieţele europene. Referitor la pieţele financiar-bancare, este de aşteptat ca gradul de intermediere din domeniu să se tripleze. "Chiar dacă în câţiva ani, capacitatea de intermediere financiar-bancară s-a dublat este nevoie de o triplare a acesteia", spune Vosganian. În opinia sa, şi piaţa de asigurări trebuie să crească în capitalizare de 12-20 de ori. Integrarea a presupus însă câteva vulnerabilităţi cu care ţara noastră s-a confruntat. Unele dintre ele au fost rezolvate, altele vor fi finalizate de-abia în 2020. Vulnerabilităţile mediului competiţional au fost eliminate, cele legate de fiscalitate vor fi eliminate până în 2010, în timp ce problemele legate de agricultură şi asigurări sociale vor scădea în intensitate de-abia în 2020.
Schimbarea sistemelor informatice necesită costuri suplimentare. În ceea ce priveşte impactul aderării asupra mediului de afaceri din ţara noastră, Valentin Durigu, tax-senior manager în cadrul companiei PriceWaterhouse Coopers, consideră că acesta va fi mai puternic la nivelul taxelor indirecte, respectiv taxa pe valoare adăugată şi taxele vamale. Impactul pe acest segment va fi unul imediat, pentru că legislaţia vamală comunitară trebuie pusă în aplicare chiar de la 1 ianuarie 2007", spune Durigu. Taxele directe vor avea şi ele un impact major, însă este de aşteptat ca acesta să se facă simţit de-abia după anul 2007. Principala problemă a agenţilor economici va fi, începând cu 1 ianuarie 2007, implementarea noilor sisteme informative privind decontarea TVA şi alte sarcini contabile care urmează să intre în vigoare. "Sigur că schimbarea sistemelor informatice necesită costuri, însă ele nu sunt o problemă la nivelul companiilor mari. Chiar acum avem în derulare 30 de astfel de proiecte. Cea mai mare problemă o vor avea firmele mici", a declarat, pentru Adevărul, Durigu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite