Creşteri timide de preţuri la locuinţele noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că piaţa imobiliară autohtonă se află în stagnare de la sfârşitul anului trecut, analiştii imobiliari prevăd majorări ale costurilor de achiziţie pentru 2008 Experţii

Cu toate că piaţa imobiliară autohtonă se află în stagnare de la sfârşitul anului trecut, analiştii imobiliari prevăd majorări ale costurilor de achiziţie pentru 2008

Experţii susţin că, în acest an, locuinţele se vor scumpi cu maximum 15%. Procentul este inferior mediei creşterilor consemnate în 2007.

Analiştii companiei de consultanţă CBRE/Eurisko susţin că preţul pe metrul1 pătrat construit al noilor spaţii rezidenţiale va creşte, însă, într-un ritm inferior celui din 2007. Motivele de majorare a costurilor de achiziţie sunt creşterea preţului terenurilor aflate în zone cu potenţial de dezvoltare, al utilităţilor, al materialelor de construcţii şi al costurilor cu forţa de muncă.

"Per ansamblu, preţul final de vânzare al locuinţelor noi se va majora, în 2008, cu 5-15%", apreciază Adrian Nicolescu, manager-valuation advisory departament la CBRE/Eurisko. Evoluţia pieţei imobiliare înregistrată de la începutul anului nu prefigurează însă creşteri de preţuri pe segmentul rezidenţial.

Potrivit datelor furnizate de agenţiile imobiliare şi centralizate de "Adevărul", preţurile de pe piaţa imobiliară autohtonă au înregistrat o tendinţă evidentă de conservare. Mai mult, în anumite oraşe din provincie există situaţii unde apartamentele din ansamblurile noi chiar s-au ieftinit. Doar izolat se poate vorbi de creşteri timide pe anumite segmente.

Creditarea ipotecară bate pasul pe loc

În contexul în care băncile încep să fie tot mai precaute atunci când vine vorba de acordarea de credite pentru achiziţionarea de locuinţe, rămâne de văzut dacă estimările analiştilor privind creşterea preţurilor se vor adeveri.

Limitarea finanţărilor pentru investiţii pe piaţa imobiliară va face ca cererea pe acest segment să scadă, fapt care, teoretic, nu va permite o creştere a preţurilor. De acest lucru par a fi conştienţi şi dezvoltatorii imobiliari care se gândesc să menţină constant nivelul preţurilor de vânzare pe parcursul tuturor etapelor de construcţie a unui proiect. În 2007, au fost finalizate circa 47.000 de locuinţe dintre care aproximativ 7.000 de unităţi în Bucureşti şi în judeţul Ilfov.

Cele mai mari creşteri de preţuri consemnate anul trecut au fost de 40- 45%, înregistrate pe segmentul locuinţelor destinate clasei medii. Media consemnată de piaţa rezidenţială a fost de 25%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite