Creşterea salariilor, anulată de scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea de cumpărare a românilor continuă să scadă în condiţiile în care majorările timide ale veniturilor sunt depăşite de rata inflaţiei. Din 2009 şi până în prezent, avansul veniturilor s-a situat sub creşterea preţurilor în fiecare lună, mai puţin în decembrie şi aprilie, când angajatorii au acordat prime.

Evoluţia câştigurilor salariale nete în raport cu rata inflaţiei, evidenţiată în graficele Institutului Naţional de Statistică, arată că din 2009 până în prezent au fost tot mai rare lunile în care dinamica salariului mediu a depăşit-o pe cea a preţurilor. Mai exact, aceste luni au fost decembrie 2010 şi martie-aprilie 2011, când, de regulă, se dau primele şi bonusurile salariale ocazionate de Sărbătorile de Iarnă, respectiv de cele Pascale.

În niciuna dintre celelalte luni scumpirile nu au fost depăşite de dinamica salariilor, astfel că puterea de cumpărare a populaţiei a cunoscut o erodare fără precedent în ultimii doi ani. În luna iunie a acestui an, câştigul salarial mediu net a fost de 1.472 de lei, în creştere cu 1% (14 lei) comparativ cu luna mai, respectiv cu 3,5% faţă de aceeaşi lună din 2010.

Scăderi în majoritatea sectoarelor

Media scumpirilor (rata inflaţiei) a fost, însă, de 7,93% faţă de aceeaşi lună din 2010, astfel că şi în iunie erodarea puterii de cumpărare a continuat. Cele mai mari valori ale salariului mediu pe ramură au fost înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante. Astfel, în intermedieri financiare câştigul salarial net a fost de 3.948 de lei, iar în hoteluri şi restaurante de 866 de lei, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în iunie de 2.026 de lei, cu 0,9% mai mare decât în luna precedentă. 

Click pe infografie pentru a mări

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite